Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 1.300.000 de euro pentru munca nedeclarata. Astfel, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 28 ianuarie – 3 martie, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 12.680.600 lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost aplicate 6.337 avertismente si au fost dispuse 16.104 masuri de remediere a neconformitatilor constatate. In luna februarie, au fost identificate 729 persoane desfasurand munca nedeclarata, dintre acestea, 567 nu aveau intocmit contract individual de munca, 104 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 12 persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 46 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time.
”Numarul mare de persoane depistate in situatii de munca nedeclarata, pentru care au fost sanctionati 254 de angajatori cu amenzi in valoare totala de peste 1.300.000 de euro, ne ingrijoreaza si ne determina sa intensificam controalele in sectoarele cu incidenta mare a acestui fenomen negativ pentru societate.
Imbunatatirea cooperarii dintre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Inspectia Muncii reprezinta un obiectiv asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, in contextul reformelor politicii fiscale, ca premisa pentru cresterea veniturilor fiscale si reducerea decalajului fiscal la TVA. Prin protocolul de cooperare incheiat intre Inspectia Muncii si ANAF, au fost create premisele organizarii unor activitati pe coordonatele unor planuri comune de actiune.
Astfel, in contextul necesitatii utilizarii judicioase a resurselor institutionale, actiunile vor viza contribuabili selectati in baza unor criterii de risc, iar relevanta acestor criterii va fi testata in cadrul unor controale realizate la contribuabili selectati prin esantionare.
Astfel, cateva dintre activitatile ce urmeaza a fi desfasurate in baza planurilor comune de actiune vor consta in:
-stabilirea unui esantion de contribuabili reprezentativi din perspectiva riscului la conformare, pe baza analizelor de risc realizate asupra informatiilor/datelor disponibile, notificarea contribuabililor selectati cu privire la principalele obligatii ce le revin pe linia utilizarii fortei de munca si a consecintelor nerespectarii acestora, urmata de demararea controalelor la nivel national la un esantion reprezentativ de contribuabili dintre cei selectati si notificati.
Pentru prima etapa, avem in vedere initierea unor actiuni pilot la nivelul Municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, la contribuabili selectati”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.