Cotele de piata ale celor mai mari producatori de energie electrica si gaze din UE sunt in scadere in majoritatea tarilor, din 2013, cand Eurostat a inceput sa colecteze aceste date.
Potrivit Eurostat, pe piata de energie electrica in 2020, cota de piata a celui mai mare producator a variat intre statele membre ale UE. Cea mai mare pondere a fost inregistrata in Cipru (100%), unde o singura companie de electricitate a dominat productia nationala de energie electrica, urmata de Franta (78%), Croatia (76%) si Cehia (71%).La celalalt capat al scalei, cota de piata a celui mai mare producator de pe piata de energie electrica a fost mai mica de 20% in trei state membre: Luxemburg (18%), Polonia (17%) si Italia (16%).
Comparativ cu 2013, cota de piata in 2020 a celui mai mare producator de pe piata de energie electrica a fost mai mica in majoritatea statelor membre ale UE. Scaderea cotei de piata a variat de la -40 puncte procentuale (pp) in Luxemburg (in urma liberalizarii pietei de energie electrica) la -1 pp in Lituania. In schimb, ponderea a ramas stabila in Finlanda, in timp ce a crescut in Bulgaria (+6 pp), Cehia (+4 pp), Ungaria (+2 pp) si Romania (+1 pp).
Pentru importurile si productia de gaze naturale, cea mai mare cota de piata a fost de 100% in Estonia, Malta si Suedia, unde doar o singura entitate a dominat productia si importurile nationale.
Prin contrast, cea mai mare companie de import si productie de gaze naturale a avut cel mai scazut nivel de penetrare pe piata in Spania (25%) si Cehia (26%).
Comparativ cu 2013, cota de piata a celei mai mari companii de import si productie de gaze naturale a scazut in 13 state membre cu date disponibile in 2020. Intre timp, ponderea a ramas stabila in Suedia (la 100%), in timp ce a crescut in Lituania (+17 pp. ), Estonia (+16 pp) si Slovacia (+11 pp).