man Model National Știri

O lună de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Peste o jumătate de MILION de refugiați au intrat în România. Istoricul George Damian: Contra-atacuri ucrainene la Kiev. Mariupolul încă rezistă

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Astăzi se împlinește o lună de zile de la începerea „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin din Ucraina. În tot acest răstimp, circa 528.000 de refugiați ucraineni au intrat în România, ca destinație finală sau de tranzit.

Într-o lună de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, din 24 februarie și până miercuri la ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 527.553 cetățeni ucraineni, a informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, citat de Agerpres

Miercuri, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetățeni ucraineni (în scădere cu 4,1% față de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.692 (scădere cu 17,9%).

Situația de pe frontul ucrainean se prezenta ieri destul de tensionată, cu atacuri rusești, dar și contra-atacuri ucrainene, și cu orașul Mariupol încă în stare de asediu, rezistând miraculos. Istoricul George Damian face câteva scurte observații:

„1. Localitățile de la periferia Kievului Bucea, Gostomel și Irpin ar fi revenit sub controlul forțelor ucrainene. Armata ucraineană extinde astfel perimetrul de securitate din jurul capitalei și îi scoate pe ruși din pozițiile care amenințau capitala. Principalele acțiuni militare de ieri s-au dus în regiunea Donbas, unde armata ucraineană reușește să blocheze încercarea de încercuire a forțelor ruse (s-au dat lupte în apropiere de Slaviansk și la Izium – ieri a apărut un video filmat în Izium în care se văd ample distrugeri în oraș, dar și cadavre lăsate pe străzi). A continuat bombardarea orașelor Kiev, Harkov, Nikolaiev, Cernihov. Primarul orașului Cernihov a publicat ieri un clip unde se văd distrugerile provocate orașului de bombardamentele ruse. Atacul rus spre Krivoi Rog a fost respins de armata ucraineană.

2. În regiunea Herson autoritățile militare ruse încearcă să impună rubla drept principal mijloc de plată, conform unui consilier regional. În Melitopol forțele ruse încearcă să preia controlul asupra afacerilor din oraș, conform primarului Ivan Fedorov (arestat zilele trecute de ruși, eliberat ulterior). În orașul Energodar a avut loc ieri un protest al populației civile împotriva forțelor ruse.

3. Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a plecat ieri din orașul asediat de forțele ruse pentru a putea ține legătura cu autoritățile centrale, după ce au fost întrerupte total serviciile de telefonie fixă și mobilă. Ieri au continuat luptele în Mariupol, forțele ucrainene prezente în oraș continuă să reziste. Infrastructura orașului a fost puternic afectată de bombardamente și lupte conform unor filmări publicate ieri.

4. Cotidianul britanic The Times a publicat un articol în care afirmă că rezervele de materiale militare ale Ucrainei (muniții și echipamente) sunt pe cale de a se epuiza, iar țările occidentale ar trebui să mărească ritmul livrărilor către Ucraina. Cifrele anunțate de Moscova în legătură cu pierderile de echipamente militare ucrainene sunt relativ la paritate cu cele anunțate de Kiev despre pierderile suferite de armata rusă. 

5. Presa ucraineană a publicat ieri un sondaj în care 53% dintre respondenți au declarat că și-au pierdut locul de muncă din cauza războiului. Parlamentul de la Kiev a adoptat ieri o lege care modifică codul muncii pe perioada de război. Astfel, angajatorii le pot cere salariaților să lucreze maxim 60 de ore pe săptămână, salariile care nu pot fi achitate din cauza războiului se constituie în datorie care urmează să fie plătită după încheierea acestuia, concedierea personalului este lăsată practic la bunăvoința angajatorilor etc. Presa ucraineană a anunțat ieri că a început să dispară benzina și motorina de la stațiile de alimentare după ce guvernul de la Kiev a plafonat prețul carburanților”, a explicat istoricul George Damian.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *