Proiectul de lege care va aduce pensii mai mari romanilor cand acestia se vor retrage din activitate, dupa cum sustin initiatorii, a fost depus in Parlament. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea alin (8) al art. 151 din Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii. Concret, se propune ca pentru perioada in care parintele a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului, pentru calculul punctajului lunar sa se utilizeze integral castigul salarial mediu brut lunar. In prezent, pentru calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar
In expunerea de motive se arata ca Romania traverseaza in prezent una dintre cele mai severe crize demografice, marcata atat printr-o scadere semnificativa a natalitatii, cat si printr-o puternica migratie internationala a tinerilor.
Initiatorii precizeaza ca una dintre cele mai eficiente politici pronataliste din ultimele 2 decenii a fost reprezentata de adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, prin care tinerii care au realizat in ultimele 12 luni venituri profesionale din diferite activitati au dreptul sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani. Fara aceasta politica public, cu siguranta ca situatia demografica din Romania ar fi fost mult mai grava.
Punctaj descurajator
“Cu toate acestea, chiar daca parintele poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, acesta, din pacate, sufera pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru o perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, in care parintele beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, punctajul de care beneficiaza ca asigurat in sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator. Astfel, pentru calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. In aceste conditii, un parinte (mama/tata) care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie.
Fara impact bugetar in urmatorii 10 ani
Asadar, consideram ca in scopul stimularii tinerelor familii de a avea cel putin 2 copii, se impune ca pentru perioadele in care au beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pentru calculul punctajului lunar sa se utilizeze integral castigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.Tinem sa precizam ca aceasta masura nu genereaza niciun fel de impact bugetar in urmatorii 10 ani, insä va stimula puternic tinerii activi pe piata muncii sa aiba familii numeroase, avand garantia ca perioadele pentru ingrijirea copilui nu le genereaza un impact negativ asupra drepturilor viitoare la pensie”, se mai arata in expunerea de motive.