Life Lifestyle National Natural Technology Ucraina

S-ar putea repeta în Ucraina scenariul armelor chimice din Siria? Implicarea agentului de informații britanic semnalează atacuri de steag fals în viitor

Personajul secret din Marea Britanie, Hamish de Bretton-Gordon, a fost în fruntea înșelăciunilor cu arme chimice în Siria. Acum, în Ucraina, a ajuns din nou la vechile trucuri.

Cu Washingtonul și aliații săi din NATO obligați să urmărească de pe margine avansările militare ale Rusiei în estul Ucrainei și în jurul Kievului, funcționarii americani și britanici au recurs la o tactică tulburătoare care ar putea declanșa o escaladare masivă. În urma unor afirmații similare ale secretarului său de stat și ambasadorului Națiunilor Unite, președintele american Joseph Biden a declaratRusia va plăti un „preț sever” dacă va folosi arme chimice în Ucraina.

Avertismentele emise de administrația Biden conțin ecouri înfricoșătoare ale celor emise de administrația președintelui Barack Obama pe parcursul războiului murdar condus de SUA asupra Siriei.

Imediat ce Obama și-a implementat nefasta politică „linia roșie”, jurând un răspuns militar american în cazul în care armata siriană ataca cu arme chimice opoziția susținută de Occident, facțiunile de opoziție aliniate la Al Qaeda au apărut cu afirmații privind bombardamentele civililor de sarin și clor facând victime în masă. Rezultatul a fost o serie de lovituri cu rachete SUA-Marea Britanie asupra Damascului și o criză prelungită care aproape a declanșat genul de război dezastruos pentru schimbarea regimului care destabilizase Irakul și Libia.

La fiecare eveniment major de arme chimice, au fost prezente semne de organizare și înșelăciune din partea opoziției armate siriene. Așa cum i-a spus un fost ambasador al SUA în Orientul Mijlociu jurnalistului Charles Glass, „‘linia roșie’ a fost o invitație deschisă la o operațiune cu steag fals”.

Elementele de înșelăciune au fost deosebit de clare în incidentul din 7 aprilie 2018 din orașul Douma, când o miliție antiguvernamentală aflată în pragul înfrângerii a susținut că civilii au fost masacrați într-un atac cu clor de către armata siriană.

Inspectorii veterani de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) nu au găsit nicio dovadă că armata siriană ar fi efectuat un astfel de atac, sugerând totuși că întregul incident a fost organizat pentru a declanșa intervenția occidentală. Raportul lor a fost ulterior cenzurat de conducerea organizației, iar inspectorii au fost supuși unei campanii de defăimări și intimidare.

Pe tot parcursul conflictului sirian, un autoproclamat „războinic chimic” pe nume Hamish de Bretton-Gordon a fost strâns implicat în numeroase înșelăciuni cu arme chimice care au susținut războiul și au crescut presiunea pentru intervenția militară occidentală.

Pe acest 24 februarie, la doar câteva momente după ce armata rusă a intrat în Ucraina, Bretton-Gordon a apărut din nou în presa britanică pentru a susține că Rusia pregătește un atac chimic asupra civililor ucraineni. De atunci, el a cerut ca ucrainenilor să li se ofere un ghid pe care l-a scris, numit „Cum să supraviețuiești unui atac chimic”.

Așadar, cine este de Bretton-Gordon și reapariția sa bruscă ca o voce expertă în războiul dintre Rusia și Ucraina semnalează o revenire la politica periculoasă de linie roșie SUA-Marea Britanie?

La câteva ore după izbucnirea războiului, un „luptător chimic” cere escaladarea occidentală

După luni de speculații aprinse despre o iminentă invazie rusă a Ucrainei, când în cele din urmă s-a întâmplat în zorii zilei de 24 februarie, cei mai mulți au fost luați complet prin surprindere. Massmedia și experții s-au luptat să-și clarifice poveștile, în timp ce liderii occidentali s-au grăbit să construiască un „răspuns” coeziv.

Dimpotrivă, Hamish de Bretton-Gordon, un veteran al armatei britanice, identificat de presa britanică drept „fost spion”, nu se afla într-o asemenea încurcătură. În doar trei ore, el a pregătit un articol înflăcărat pentru The Guardian, cerând Statelor Unite și Europei „să-și arate oțelul în fața agresiunii lui Putin”. Avertizând că Vladimir Putin este „mult mai dispus decât înainte să se înfrunte cu NATO”, de Bretton-Gordon a acuzat că Occidentul „a dat înapoi și a privit în Siria” și „nu trebuie să facă același lucru în Ucraina”.

Siria arată ce se întâmplă atunci când închizi ochii și ești prea puternic influențat de pacificatori”, a fulminat de Bretton-Gordon. „Aceia dintre noi implicați în intervenții în Irak și Afganistan în ultimii 30 de ani… ne uităm la Siria și știm că ar fi trebuit să facem mai bine. Aceste cunoștințe ar trebui să informeze răspunsul nostru la agresiunea lui Putin acum”.

În realitate, Washingtonul și aliații săi nu s-au dat înapoi și nu au privit în Siria; a purtat un război de putere de un deceniu, angajând paramilitari jihadiști și lovituri aeriene asupra Damascului, apoi a ocupat părți ale țării producătoare de petrol și a supus cetățenii la sancțiuni paralizante, care până în prezent îi privează de hrană, electricitate și provizii medicale vitale.

Dintre toate persoanele, de Bretton-Gordon – al cărui profil de Twitter l-a identificat cândva ca membru al Brigăzii 77, divizia oficială de război psihologic a armatei britanice – este într-o poziție unică pentru a cunoaște aceste orori. La urma urmei, el a jucat un rol esențial în promovarea și extinderea războiului murdar prin gestionarea informațiilor despre incidentele cu arme chimice.

Manipulare, absurdități și fraudă evidentă

După cum a dezvaluit The Grayzone, implicarea lui de Bretton-Gordon în conflictul sirian datează cel puțin din 2013, când, el însuși a recunoscut că a fost implicat într-un efort acoperit pentru a scoate prin contrabandă mostre de sol din zonele ocupate de opoziție. Această muncă l-ar fi plasat inevitabil într-o zonă extrem de apropiată, cu elemente jihadiste care obțin finanțare occidentală, beneficiind în același timp de pregătirea și armele NATO.

Rapoartele mass-media contemporane dezvăluie că MI6 din Marea Britanie a fost angajat într-un efort de colectare de mostre în țară chiar în momentul în care de Bretton-Gordon se afla în Siria, sugerând cu tărie legătura sa cu agenția de informații străine. Un articol arată foarte clar că scopul exercițiului de prelevare a probelor de sol a fost de a împinge SUA să intervină, dovedind vinovăția guvernului pentru presupusele atacuri cu arme chimice.

De Bretton-Gordon, de asemenea, a colectat pe teren alte forme de probe și le-a furnizat unui număr de investigații oficiale privind atacurile chimice. În cel puțin un caz – o anchetă a Mecanismului Comun de Investigații (JIM) OPCW/ONU privind un presupus atac chimic în Talmenes, aprilie 2014, s-a descoperit că videoclipurile prezentate prin CBRN Taskforce, o organizație suspectă pe care a fondat-o în Alep, s-au dovedit că prezentau semne clare de falsificare.

De Bretton-Gordon a pus la îndoială si mai mult experiența sa în arme chimice atunci când a declarat presei britanice că orice frigider obișnuit poate fi transformat într-o armă chimică, susținând în mod fals că cilindrii de agent frigorific R22 conțineau material pentru bombe cu clor improvizate. „Cineva ar putea merge la un loc de deșeuri unde oamenii aruncă frigiderele [în Marea Britanie] și să ia o grămadă de acele lucruri și să le arunce în aer”, a susținut presupusul specialist în arme.

De Bretton Gordon a ajuns până la a susține unui tabloid britanic că Rusia ar putea desfășura rachete și grenade de mână care conțin agentul chimic extrem de mortal din epoca sovietică Novichok „în orice război viitor cu Occidentul”.

Cu toate acestea, un astfel de comentariu și subterfugii absurde nu au afectat cu nimic credibilitatea lui de Bretton-Gordon. Profilul său principal a crescut de-a lungul timpului, magazinele îl prezintă în mod invariabil drept un curajos apărător al drepturilor omului care își riscă viața pentru a pregăti medici locali și salvatori.

Cu toate acestea, de mai multe ori, de Bretton-Gordon a implicat direct jurnaliştii occidentali în eforturile MI6 de recoltare a solului. De exemplu, în timpul unui interviu pe podcast din 2014 cu Wilton Park, un ONG finanțat de Ministerul de Externe al Regatului Unit, de Bretton-Gordon s-a lăudat cu responsabilitatea sa pentru o știre din Times of London în care se pretindea un atac chimic sirian în orașul Sheikh al-Maqsood.

„În martie anul trecut, s-a informat despre un atac cu sarin în Sheikh al-Maqsood și am ajutat The Times – un tip pe nume Anthony Lloyd, care a fost împușcat cu două săptămâni în urmă – să acopere această poveste și am încercat să aducă mostre în Marea Britanie pentru analiză… Nu voi intra în detalii despre asta”, și-a amintit el.

Prim-ministrul de atunci David Cameron a invocat incidentul Sheikh al-Maqsood pentru a crește presiunea asupra Damascului, citând „imaginea așa cum mi-a fost descrisă de Comitetul mixt de informații” ca bază pentru afirmația sa privind un atac chimic împotriva orașului de către armata siriană.

De-a lungul războiului murdar din Siria, de Bretton-Gordon a apărut în mod obișnuit în mass-media, atribuind atacurile cu gaze și crimele de război forțelor siriene și ruse și a stârnit teamă cu privire la implicațiile acestora pentru viitoarele conflicte cu Occidentul.

Ultimul rol este unul pe care de Bretton-Gordon l-a reluat cu entuziasm de-a lungul războiului din Ucraina, promovând agresiv amenințarea la adresa țărilor occidentale. Mesajul său a urmat perfect cu cel al guvernului SUA, care a inițiat un program cu luni înainte de operațiunea militară a Rusiei pentru a pregăti sectorul de securitate al Ucrainei pentru un atac iminent cu arme de distrugere în masă.

Cu luni înainte de război, SUA îi antrenează pe ucraineni în amenințarea cu „atacuri cu arme de distrugere în masă”

În mai 2021, Departamentul de Stat a anunțat că Washington a desfășurat un „exercițiu de antrenament virtual” cu „parteneri” la Kiev, inclusiv serviciile de securitate internă, forțele de ordine publică și salvatorii, pentru a „identifica, răspunde și investiga asasinatele care implică arme de distrugere în masă”, din cauza „evenimentelor recente din Europa” care evidențiază „amenințarea reală a atacurilor cu arme de distrugere în masă dirijate și sancționate de guvern”.

Pe parcurs, ucrainenii au fost instruiți în „[identificarea] simptomelor medicale care indică utilizarea materialelor ADM, ciclul de atac implicat în tentativele de asasinat cu ADM și măsurile specifice care permit detectarea și răspunsul sigur la incidentele cu ADM.”

De ce a fost dată această instrucțiune în acest moment nu este clar, la fel ca „evenimentele recente din Europa” la care se referea comunicatul de presă. Poate că Departamentul de Stat făcea aluzie la presupusa otrăvire cu novichok la figura opoziției ruse Alexei Navalny în august 2020. Oricine poate ghici că motivul asasinării eșuate a necesitat un amplu exercițiu de antrenament pentru mai multe agenții pentru a face față „atacurilor cu arme de distrugere în masă”.

Indiferent de scopul programului de instruire al SUA, personalul de securitate ucrainean poate pretinde acum că are pregătirea pentru a identifica „simptomele medicale care indică materialul armelor de distrugere masivă”.

Acest lucru este semnificativ, pentru că încă de la începutul conflictului, Kievul a manifestat un entuziasm nesfârșit pentru minciună, deformând sau chiar inventând complet evenimente și fapte pentru a avansa în obiectivele sale în nenumărate ocazii.

Cele mai periculoase afirmații avansate de propagandiștii ucraineni au fost întărite de presupusa autoritate a lui de Bretton-Gordon, care a argumentat că atacurile chimice rusești sunt absolut inevitabile, bazându-și predicția pe opinia sa că Moscova „nu are morală sau scrupule”.

Auto-numitul expert în arme chimice a avertizat chiar că Putin ar putea desfasura arme nucleare sau poate creat o pandemie mai mortală decât Covid” cu o armă Ebola. El a mai speculat că forțele ruse ar putea dezlănțui un virus mortal confiscat de la unul dintre câteva biolaboratoare finanțate de Pentagon din Ucraina, apoi ar putea da vina pe SUA.

Un profil din 05 septembrie 2020 din Times of London al lui Hamish de Bretton-Gordon

Din Siria până în Ucraina, se întâmplă din nou

Într-o apariție tipică în presă, pe 10 martie, de Bretton Gordon a spus emisiunii de radio LBC din Londra că „nimic nu este de ignorat în acest stadiu”. Printre ororile pe care le-a prognozat a fost folosirea fosforului alb „pentru a incendia satele și orașele”.

Justificându-și certitudinea, de Bretton-Gordon a afirmat energic că „singura modalitate de a lua un oraș mare sau un sat în cele din urmă este să folosești arme chimice”. El a arătat spre Siria pentru a-și dovedi punctul de vedere – dar fără a face referire la propriul său rol esențial în escaladarea acestui conflict prin manipularea dovezilor și alarmismul științific pentru a trezi deliberat frica și alarma publică prin massmedia.

Acum, de Bretton-Gordon a reapărut în centrul agresivei campanii de escaladare cu o Rusie înarmată nuclear. Dacă rolul său în Siria serveste de ghid, o serie de înșelăciuni cinice ar putea fi pe drum.

Traducerea Karen Smith din The GRAYZONE

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *