ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
„Ce congres cuminte, mătăsos și dulce! Nici un concurent și nici o strîmbă, nici o luptă și nici o îndoială. Nici o presiune din partea președintelui, rămas liniștit la Sibiu. Congresul de duminică poate fi luat ca o mare simulare democratică. Numai că prezența a 1.200 de oameni într-o sală și votul lor nu sunt neapărat probe de democrație. Un om trebuia înlocuit cu un altul. Și asta se putea decide și într-un parc și prin vot prin corespondență. Pentru că nu putea fi împins pe scări, a fost montată o adunare de tip carnaval cu aparență democratică. Și a fost votat un general în rezervă, un nene rotofei, pleznind de sănătate și optimism, roșu în obraji, care a recunoscut că nu se pricepe la politică, dar cu siguranță nu va sta „prizonier”.
Mai mult, după cum zicea fără să-și dea seama boticul rozaliu cu batistuță al PNL, generalul conduce „guvernul cu o mînă forte”! (la Realitatea Plus, după congres)”, scrie Cornel Nistorescu.
Potrivit acestuia, congresul „extraordinar” n-a avut nimic extraordinar în el, fiind întru totul tern și previzibil, ca o plenară a Partidului Comunist, unde toată lumea votează după cum e ordinul. Singura semnificație notabilă a manifestării de astăzi ar fi îngroparea carierei politice a fostului președinte al formațiunii, Florin Cîțu.
„Care au fost principalele idei lansate la acest congres al PNL? Ceva nou pentru țara noastră? Care a fost principala dispută a zilei? Care a fost omul care s-a ridicat deasupra celorlalți cu o idee, cu un plan, cu un semn de luciditate și spirit critic? Cine a cerut ca mersul economiei românești să fie altul decît cel mălăeț de pînă acum? Cine a încercat să determine o schimbare în modul de a face politică?
Documentul-program lansat de Nicolae Ciucă este de o cotropitoare cumințenie și banalitate. El conține toate locurile comune posibile (unitate, popor, cetățean, dezvoltare, investiții etc).
Congresul PNL, așa grăbit, chiar fugărit, ca să iasă fără colțuri, la fel. Discursurile n-au depășit tonul unui spectacol de caffe concerto politico-mafiot. A fost ca o cîntare de sectă sau ca un congres comunist. Totul s-a rostogolit ca o poveste frumoasă. Nimeni n-a spus nimic, nimeni n-a contrazis pe nimeni. Nu a avut loc decît o discretă îngropare politică a lui Vasilică Cîțu”, subliniază jurnalistul Cornel Nistorescu.
Acesta face și o trecere în revistă a atitudinilor membrilor mai de vază ai PNL, scoțând în evidență ce s-a schimbat și ce s-a păstrat față de precedentul congres „liberal”, desfășurat cu doar 6 luni în urmă.
„În plus, parcă le-a mai tăiat din penaj fudulelor doamne Turcan și Alina Gorghiu, un fel de Elene Udrea pe valurile domniei liberale. Documentele și cuvîntările celor planificați să se exprime la microfon (Bode, Flutur, Ciucă etc) reprezintă cu mare fidelitate bogăția și sărăcia de idei și proiecte din rîndul PNL, compensat însă de IQ-ul de descurcăreți al celor care domină gruparea politică liberală.
Cum alegătorii, presa și restul populației se mulțumesc cu ce poate etala acum PNL-ul, nu ne rămîne decît să bodogănim pe seama acestor ”vremuri înfloritoare” sub înțeleapta conducere a lui Klaus Iohannis, Bode, Ciucă, Flutur și Cîțu, Turcan, Florin Roman și Dan Vîlceanu, ultimii doi debarcați din postura de lătrăi oficiali ai partidului și trecuți mai la munca de jos”, mai notează jurnalistul.
Concluzia lui Cornel Nistorescu este una de o amărăciune plină de amuzament: „Congresul PNL n-a fost decît o operațiune de schimbat o voce și un costum în văzul lumii. Pentru merite greu de identificat și pentru cumințenie, generalul în rezervă a fost desemnat să poarte și grija Partidului Național Liberal!”.