man Model National Știri

Arhimanditul Nicodim Dimulescu a fost înmormântat la Mănăstirea Crasna. Ce mesaje au transmis Patriarhul Daniel și Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhimandritului Nicodim Dimulescu, proinstareț al Mănăstirii Crasna, care a avut loc marți, 19 aprilie 2022, la ora 11, la mănăstirea din județul Prahova.

O viață închinată slujirii lui Dumnezeu – Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu (1935 – 2022)

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de 16 aprilie 2022, a părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu, proinstareț al Mănăstirii Crasna din județul Prahova, în vârstă de aproape 87 de ani, dintre care 73 de ani petrecuți în viața monahală.

Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a născut în localitatea Cărpeniș, din județul Argeș, în data de 11 mai 1935. Încă de la vârsta de 13 ani chemarea viețuirii monahale i-a călăuzit pașii spre Mănăstirea Râmeț din județul Alba în obștea căreia a petrecut vreme de un an. Apoi s-a stabilit la Mănăstirea Slănic din județul Argeș, unde avea să se formeze duhovnicește, să fie tuns în monahism și să primească darul preoției.

Anul 1967 a marcat un moment important din viața cuvioșiei sale. Cu binecuvântarea și prin grija vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, părintele Nicodim, împreună cu alți părinți de la Mănăstirea Slănic, a fost trimis să readucă la viață Schitul Crasna, care se afla la acea vreme fără călugări și într-o stare avansată de degradare.

În toamna anului 1999, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu a încredințat părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu slujirea de stareț al Mănăstirii Crasna, pe care a îndeplinit-o cu râvnă și dăruire până în anul 2010.

În timpul păstoririi sale ca stareț, Mănăstirea Crasna a cunoscut o bogată înflorire, atât din punct de vedere edilitar, cât și al intensificării vieții duhovnicești, la care s-a adăugat și o frumoasă lucrare filantropică.

Astfel, sub atenta supraveghere a părintelui Nicodim, biserica mare cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost restaurată, iar o biserică nouă cu hramul Acoperământul Maicii Domnului a fost construită.

De asemenea, au fost construite: un paraclis închinat Sfinților Români, un altar de vară cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, două corpuri de chilii în care locuiește majoritatea viețuitorilor mănăstirii, un arhondaric pentru cazarea pelerinilor și o trapeză, iar clopotnița mănăstirii a fost consolidată și reamenajată, în timp ce în gospodăria mănăstirii au avut loc multe alte lucrări.

Pe lângă activitățile administrativ-gospodărești, părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu a susținut formarea duhovnicească și teologică a unor monahi și a unor tineri în școlile teologice din țară și străinătate, unii dintre ei devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre, ca stareți și preoți, dar și ca ierarhi, încât, în prezent, șase dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sunt fii duhovnicești ai Mănăstirii Crasna.

În anul 2010, din cauza unor probleme de sănătate, părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a retras din slujirea de stareț al Mănăstirii Crasna, dedicându-se mai mult rugăciunii și îndrumării duhovnicești a pelerinilor.

De-a lungul anilor, părintele Nicodim Dimulescu a lucrat cu timp și fără timp în folosul Bisericii, iar meritele sale au fost evidențiate.

Astfel, a primit rangul de protosinghel și rangul de arhimandrit, precum și Crucea Patriarhală din partea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, iar din partea Noastră a primit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena în anul 2010 și Crucea Patriarhală (ediție nouă) în anul 2015, la împlinirea a 80 de ani de viață.

În aceste momente de întristare, adresăm obștii Mănăstirii Crasna și tuturor fiilor duhovnicești ai Mănăstirii un gând părintesc de mângâiere.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Biruitorul morții, să așeze sufletul părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu în ceata cuvioșilor din împărăția Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru obștea mănăstirii și pentru toți cei îndoliați,

† Daniel

La mutarea la Domnul a Arhimandritului Nicodim Dimulescu, și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împărtășit un cuvânt personal întru amintirea fostului stareț al Mănăstirii Crasna.

„Părintele Nicodim a fost un om ales, cu o experiență duhovnicească deosebită, apropiat de oameni.

Cei care îl căutau aveau multă încredere în el, deoarece, deși nu avea studii academice înalte, avea experiență în îndrumarea pe drumul duhovnicesc al vieții.

De aceea, nu mai puțin de 6 ierarhi au fost aleși de către Sfântul Sinod, din rândul celor călugăriți și formați duhovnicește în Mânăstirea Crasna, o mânăstire pe care Părintele Nicodim a îngrijit-o desăvârșit, atât materialicește cât și duhovnicește.

Om cu o aleasă dragoste de Dumnezeu și de oameni, părintele Nicodim a avut și un gust al frumosului rafinat, fiind foarte atent la detaliile care împodobeau mânăstirea și viețile celor din jurul său.

În urmă cu 3 săptămâni l-am văzut pentru ultima oară, într-o întâlnire memorabilă în care i-am citit rugăciuni și dezlegări și având un dialog duhovnicesc profund, ca în vremurile cele frumoase ale întâlnirilor noastre duhovnicești de la Crasna.

Regret profund trecerea la cele veșnice, dar, totodată, am nădejdea că Dumnezeu îl va primi în rândurile aleșilor săi.

Dumnezeu să-l odihnească și veșnică să-i fie pomenirea!”, a transmis ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. VIDEO:

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *