ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
„L-am invitat pe președintele Zelenski să participe la summitul G20”, a declarat președintele indonezian, sugerând că un compromis a fost găsit în urma presiunilor Occidentului pentru a exclude Rusia din grup, după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei.
Faptul că Rusia este țară membră a G20 a provocat disensiuni în rândul grupului, în condițiile în care există solicitări din partea statelor occidentale pentru excluderea Rusiei din acest grup, însă, pe de altă parte, există un sprijin pentru păstrarea ei, din partea altor state membre, printre care și China.
Moscova a afirmat că președintele Vladimir Putin intenționează să participe la summitul șefilor de stat și de guvern din G20, care va avea loc în luna noiembrie la Bali.
Joko Widodo a anunțat, totodată, că a discutat la telefon, joi, cu Vladimir Putin. „Cu această ocazie, președintele Putin a mulțumit Indoneziei pentru invitația la summitul G20 și a spus că va participa”, a declarat Widodo.
De la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Occidentul caută să izoleze Rusia pe scena diplomatică și economică.
O reuniune a miniștrilor de finanțe ai țărilor G20, care a avut loc în aprilie la Washington, a ilustrat din nou disensiunile profunde din G20 cu privire la participarea Rusiei.
G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).