Rata somajului scade in Romania. Cu toate acestea, sunt romani care nu au un job, in conditiile in care exista un deficit al fortei de munca. Angajatorii cauta, dar nu gasesc, motiv pentru care se apeleaza la muncitorii straini, care vin in numar mare.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, la sfarsitul lunii martie 2022, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 2,64%, mai mica decat cea din luna anterioara cu 0,03 puncte si mai mica cu 0,69 puncte decat cea din luna martie a anului 2021.
Numarul total de someri la finele lunii martie 2022 a fost de 230.288 de persoane, mai mic cu 2.587 de persoane fata de cel inregistrat la finele lunii anterioare. Din totalul somerilor inregistrati, 45.928 au fost someri indemnizati si 184.360 someri neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 5.723 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 3.136 persoane fata de luna precedenta.
Mediul rural, in top
Pe medii de rezidenta, numarul somerilor la finele lunii martie se prezinta astfel:
-66.187 someri provin din mediul urban si 164.101 someri provin din mediul rural.
Cei mai multi someri aveau intre 40 – 49 de ani (58.567), urmati de cei cu varsta intre 50 si 55 ani (46.975), la polul opus aflandu-se persoanele intre 25 – 29 de ani (15.388).
Structura somajului pe grupe de varsta la finele lunii martie 2022
Referitor la structura somajului dupa nivelul de instruire, somerii fara studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere insemnata in totalul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM (30,27%). Somerii cu nivel de instruire gimnazial reprezinta 32,10% din totalul somerilor inregistrati iar cei cu studii universitare 4,70 %.
Oferta
Angajatorii cauta angajati, insa nu prea gasesc, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cu toate ca Romania este luata cu asalt de muncitorii straini, exista in continuare un deficit al fortei de munca.
Astfel, potrivit celor mai recente datelor furnizate de agentii economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt disponibile 35.698 locuri de munca la nivel national.
Angajarea cetatenilor straini
Autoritatile nu mai fac fata numarului mare de solicitari cu privire la angajarea cetatenilor straini, motiv pentru care Executivul a pregatit o Ordonanta de Urgenta care sa rezolve lucrurile.
Astfel, Guvernul vrea marirea perioadei de solicitare a vizei de lunga sedere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanti, permitand totodata ca documentele sa fie depuse la orice reprezentanta teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrări.
OUG care urmeaza sa fie adoptata prevede ca:
-”Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detasare se depune de catre angajator/beneficiarul prestarii de servicii la oricare dintre formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari. Documentatia necesara obtinerii avizului de angajare/detasare poate fi depusa de orice persoana care are calitatea de reprezentant legal al angajatorului/beneficiarului prestarii de servicii, in conditiile legii;
-Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de angajare de catre angajator. Viza se aproba de Centrul National de Vize, in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fara a mai fi necesara obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin.(7)”.
Prin Hotararea Guvernului 132/2022 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022, a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca.