Biden a făcut aceste gafe flagrante la o unitate din Alabama care produce rachete antitanc. Contextul remarcilor lui Biden a arătat clar că acesta știa că SUA înarmează de fapt guvernul Ucrainei cu arma sofisticată și a identificat corect națiunea beneficiară (doar) în anumite momente ale remarcilor sale.
Președintele SUA visează că înarmează Rusia
„Înainte ca Rusia să atace, ne-am asigurat că Rusia avea Javeline și alte arme pentru a-și întări apărarea, astfel încât Ucraina să fie pregătită pentru orice s-ar fi întâmplat”, a declarat Biden la jumătatea discursului său de 16 minute susținut la fabrica de armament din Alabama.
El laudă bravii soldați „ungari” din armata ucraineană
Mai târziu, Biden și-a amintit: „Cu doar câteva zile în urmă, Wall Street Journal a citat un tânăr luptător ungar care spunea: „Fără Javeline, ar fi fost foarte greu să împiedicăm înaintarea inamicului”.”
Relatarea din Journal cita, de fapt, un soldat ucrainean, nu ungar, dar pentru Biden se pare că e totuna, chiar dacă Ungaria este țară membră NATO, pe când Ucraina, nu.
Președintele SUA, care împlinește anul acesta 80 de ani, și-a început în mod ironic remarcile glumind pe seama tendinței sale de a face gafe. Dar asta nu l-a ferit să le comită în continuare.
În discursul său, Biden a spus că „ne-am asigurat că Rusia are Javeline”, în loc să se refere la Ucraina.
Eu fac poante pe seama greșelilor, dar greșelile continuă să-mi joace feste
„Din când în când mai fac câte o greșeală, nu ca, ei bine, o dată pe discurs”, a spus Biden, înainte de a continua să greșească în legătură cu două fapte-cheie referitoare la conflictul din Ucraina.
Biden s-a mai făcut de râs și luni, când s-a referit la el însuși ca fiind primul senator al statului Delaware, în loc de primul președinte din Delaware. Problema senatorială e recurentă în capul lui Biden, făcându-se simțită chiar și în timpul campaniei electorale din 2020, când a declarat cu seninătate că el candida pentru… Senat. Ceea ce nu i-a împiedicat nicidecum pe americani să îl voteze pentru Președinție în detrimentul lui Donald Trump care, măcar, avea mereu vorbele la el și nu încurca borcanele în declarații publice.
Biden recunoaște: președinte e Kamala
Alte momente din discursul lui Biden au fost mai precise. Nu și mai diplomatice, întrucât președintele SUA a recunoscut că Ucraina primește ajutor militar american, ceea ce, practic, contribuie la uciderea soldaților Rusiei. Asta, în contextul în care Serghei Lavrov atenționase că toate statele care donează armament Ucrainei vor fi tratate drept inamice de către Moscova.
„Le permiteți ucrainenilor să se apere singuri. Și, sincer să fiu, în multe cazuri, ei îi fac de râs pe militarii ruși”, a spus Biden. „O mare parte din motivul pentru care au reușit să continue să lupte și să facă din acest război un eșec strategic pentru Rusia este că Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, le-au asigurat spatele.”
Declarațiile au fost făcute cu prilejul vizitei lui Biden la uzina în care sunt fabricate rachetele antitanc Javelin care au fost trimise în Ucraina.
Președintele octogenar a scos perle nu doar pe pământ american. Biden a gafat în mod repetat în timpul recentei sale călătorii prin Europa, axate pe mobilizarea aliaților SUA împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.
Alte scăpări freudiene ale lui Biden se refereau la trimiterea de soldați americani în Ucraina și la antrenarea de soldați ucraineni în Polonia
Locatarul Casei Albe a spus unei mulțimi de parașutiști din armata SUA dislocați în Europa că vor fi martori la curajul civililor ucraineni care își apără țara „când veți fi acolo” – determinând un consilier prezidențial să publice o declarație în care a transmis că „președintele a spus clar că nu trimitem trupe americane în Ucraina și această decizie nu s-a schimbat între timp”.
Întrebat în legătură cu această remarcă, Biden a adăugat și mai multă confuzie spunând că se referea la antrenarea trupelor ucrainene în Polonia – în ciuda faptului că administrația sa a insistat că nu există un astfel de program american de antrenament pentru armata ucraineană. Directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield, a insistat că Biden nu ar fi dezvăluit din greșeală un efort de antrenament al SUA, secret până atunci.
Delirul continuă: SUA vor răspunde cu atacuri chimice la atacuri chimice și Putin „nu poate rămâne la putere”
La începutul călătoriei, Biden a declarat, în cadrul unei conferințe de presă în Belgia, că SUA ar răspunde „cu aceeași monedă” dacă Rusia ar folosi arme chimice în Ucraina – ceea ce l-a determinat pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan să le spună reporterilor de la bordul Air Force One că „Statele Unite nu au nici o intenție de a folosi arme chimice, punct, în nici o circumstanță”.
Înainte de a se întoarce în Washington DC, Biden a declarat în fața unei mulțimi din Polonia că Putin „nu poate rămâne la putere” – forțând din nou o operațiune de curățare a imaginii din partea Casei Albe.
Un subordonat anonim a susținut că Biden „nu discuta despre puterea lui Putin în Rusia”, iar șeful de cabinet al Casei Albe, Ron Klain, a redistribuit o postare în care spunea că Biden a avut o „lipsă de disciplină”.
Dar Biden și-a contrazis ulterior angajații. „Nu-mi retrag câtuși de puțin cuvintele”, a insistat el, adăugând că „mă adresam poporului rus” și că „era mai mult o aspirație decât orice altceva”. El (Putin) „nu ar trebui să fie la putere”.
Istoria va lămuri care dintre cei doi președinți va avea o carieră politică mai îndelungată.