ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
În acea perioadă, era în floare erezia arianismului. Conform acestui „curent”, Hristos ar fi fost un simplu om și nu Dumnezeu. Aceasta era cauza multor conflicte și scindari în interiorul imperiului bizantin. Minciuna a fost și rămâne foarte atractivă. De multe ori e mai comod să crezi o minciună frumoasă decât adevărul. Arianismul nici măcar frumos nu era, însă i-a atras pe mulți, cu învățăturile mincinoase iar ortodocșii erau, de multe ori, în minoritate.
Constanțiu, conducătorul părții estice a imperiului era un adept convins al arianismului, spre deosebire de frații săi, Constantin al II-lea și Constans, creștini ortodocși evlavioși, ca și tatăl lor. Aceștia erau conducătorii părții de vest. Ambii au fost ucisi în lupte în jurul anului 350, lăsându-l pe Constanțiu unic conducătora al Imperiului Bizantin. Sfântul Chiril (prăznuit în data de 18 martie) a devenit, totodată, în acel an, Patriarh al Ierusalimului și a început o adevărată bătălie împotriva arianismului.
În luna mai a anului 351 a apărut, în mod miraculos, deasupra Ierusalimului o cruce luminoasă, care se întindea de la Golgota până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproximativ 9 km. Pe cât era de lungă, pe tot atât era de lată, strălucind mai tare decât soarele. Mulți oameni au ieșit, atunci, din casele lor și au lăsat munca lor, îndreptandu-se spre biserici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu.În consemnările istoricul Sozomen s-a găsit scris că această minune a dus la convertirea multori păgâni și evrei la creștinism.
A fost găsită și o scrisoare adresată de Sf. Chiril împăratului Constanțiu, în care, descriindu-i fenomenul miraculos, arătat pe cer, îl certa pentru convingerile sale necredincioase, recomandându-i să se alăture credinței creștine, precum tatăl său, Constantin, care a ajuns sfânt. Crucea a rămas pe cer timp de 7 zile.
Această minune dumnezeiască i-a întărit pe ortodcși în dreapta lor credință și a contribuit semnificativ la întoarcerea arienilor, celor pentru care Învierea Domnului nu a fost de ajuns pentru a crede în El, în sânul bisericii înființată de apostoli, de altfel, singura care se poate numi biserică, restul fiind erezii, bazate pe false credințe omenești sau pe distorsionări ale Adevărului.
Se spune că acest semnul arătării Sfintei Cruci, pe cer, este, totodată, o reamintire a celei de-a doua veniri a Mântuitorului pe pământ, când, zice Biblia, „semnul Fiului se va arăta pe cer” (Matei 24:30).