Marea Britanie se confrunta cu un nou val de hoti „specializati” in furtul telefoanelor investitorilor cripto, relateaza The Guardian. Atacatorii, care vizeaza portofelele digitale ale tintelor, opereaza in special in marile orase. Politia din Londra a primit in ultimele luni nenumarate sesizari ale victimelor care au pierdut sume uriase de bani in criptomoneda, dupa ce au fost agresate si amenintate sa predea telefoanele. Valul de jafuri cripto se extinde rapid si in alte capitale europene, potrivit rapoartelor politiei.
Gilda Popa
Investitorii in active digitale care locuiesc in Londra se confrunta in prezent cu o serioasa amenintare la adresa securitatii portofoliului lor cripto, deoarece, in ultimele luni, a aparut un nou val de „criptotalhari”.
The Guardian a aflat de la politia londoneza ca numarul de hoti specializati in criptoactive este in crestere. Acestia sunt „inarmati” cu o serie de cunostinte in domeniu si au ablilitatea de a accesa si de a transfera criptomonede din portofelul digital al victimei. Stiind ca tranzactiile cripto sunt ireversibile, hotii le golesc „buzunarele” digitale dupa care abandoneaza sau le inapoiaza telefonul.
Intr-unul dintre rapoartele politiei din Londra, victima incerca sa comande un Uber, cand o gasca de hoti l-au fortat sa predea telefonul. Desi acestia au returnat in cele din urma telefonul, victima a descoperit ca din contul Coinbase lipsesc criptomonete Ether (ETH) in valoare de 5.000 de lire sterline.
Intr-un alt caz, un barbat a fost abordat de un grup de indivizi care s-au oferit sa-i vanda cocaina, iar acesta a acceptat sa mearga cu ei pe o alee pentru a face „afacerea”. Barbatii s-au oferit sa introduca un numar in telefonul sau, dar au accesat contul sau de criptomoneda, imobilizandu-l la un perete si fortandu-l sa deblocheze o aplicatie pentru smartphone cu verificare faciala. Ei au transferat din contul lui criptomonede Ripple in valoare de 6.000 de lire sterline.
O a treia victima a spus ca s-a refugiat sub un pod dupa o petrecere la care a baut excesiv, cand un atacator l-a fortat sa-si deblocheze telefonul folosind propria sa amprenta, apoi i-a schimbat setarile de securitate si a furat 28.700 de lire sterline, inclusiv in criptomonede.
Intr-un alt caz, o victima a spus politiei ca atat cardurile cat si telefonul i-au fost furate dupa o seara petrecuta la pub, ulterior fiind furate 10.000 de lire sterline din contul sau de pe platforma de investitii Crypto.com. Victima isi folosea telefonul in local si crede ca hotii l-au vazut introducand codul de identificare al contului, se arata in raportul politiei citat de The Guardian .
Incidentele nu sunt singulare si au fost raportate i mai multe capitale europene. Spre exemplu, la inceputul anului 2022, antreprenorul american in tehnologie Zaryn Dentzel a spus politiei ca a fost atacat acasa la Madrid de hoti mascati. El a spus ca l-au torturat cu un cutit si un pistol paralizant inainte de a disparea cu milioane de euro in Bitcoin.
Oamenii pastreaza sume „ridicol de mari” in portofelele cripto care pot fi accesate pe telefon
„Este un fel de furt criptografic. Daca sunt jefuit si hotul ma obliga sa fac un transfer bancar, banca poate urmari unde s-au dus banii si exista tot felul de variante de a recupera banii. Se poate inversa tranzactia. In cazul criptomonedelor, daca le transfer in portofelul meu cripto, eu detin criptomonedele tale si nu le mai poti recupera”, explica David Gerard, autorul cartii Attack on the 50 Foot Blockchain, o carte despre monedele digitale.
Transferurile de criptomonede sunt ireversibile, spre deosebire de un transfer bancar, facand acest tip de infractiuni mai atractive pentru hoti.
Riscurile au fost exacerbate de felul in care unii oameni isi gestioneaza investitiile pe smartphone-uri, fara a exercita acelasi grad de precautie pe care l-ar face cu banii fiat, adauga Gerard.
„Oamenii pastreaza in cont sume stupid de mari in cripto. Ei nu au perceptia faptului ca si aceste criptomonede sunt bani”, mai spune David Gerard.
Fost agent FBI: Politia nu isi permite sa mobilizeze resurse tehnice pentru investigarea furturilor cripto minore
Gurvais Grigg, un veteran de 23 de ani al FBI, lucreaza acum ca director de tehnologie in sectorul public pentru Chainalysis, platforma care colaboreaza cu agentiile guvernamentale si institutiile financiare pentru a le ajuta sa urmareasca tranzactiile cu monede digitale. El a spus ca natura criptomonedei, in care tranzactiile sunt inregistrate pe blockchain inseamna ca politia ar trebui, teoretic, sa poata urmari criptomonedele furate.
„Pentru a transfera (n.r. activele furate), ei trebuie sa furnizeze o adresa de portofel si, cel mai probabil, vor folosi acea adresa de portofel din nou in viitor. De asemenea, la un moment dat ei vor folosi o platforma de exchange cripto pentru a transforma activele digitale in moneda fiat”, explica Gurvais Grigg.
Aceste operatiuni ale hotilor creeaza o pista digitala pe care anchetatorii o pot folosi, si fac acest lucru in mod regulat, pentru a depista hackurile criptografice de mai multe milioane de dolari. Cu toate acestea, el a spus ca este mai putin probabil ca politia sa aiba resursele pentru a urmari infractiuni mai mici, unice.
„Un furt individual ce vizeaza o suma mica poate sa nu atraga atentia politiei sau a unei agentii mari de aplicare a legii. Daca hotii ar opera in mod organizat, repetand furtul cripto de mai multe ori, atunci ar deveni mai probabil ca politia sa le acorde atentie”, mai spune fostul agent FBI.
Atacurile cripto au avut loc in a doua jumatate a anului 2021, cele mai multe in districtul financiar al Londrei, patrulata de politia City of London.
Politia din Marea Britanie primeste mai multa pregatire in domeniul cripto
Vorbind despre situatia valului de furturi cripto, Phil Ariss, seful „echipei cripto” din cadrul programului de criminalitate cibernetica a Consiliului National al sefilor de politie a spus ca ofiterii de politie britanici primesc in prezent mai multa instruire cu privire la modul de identificare a unei varietati de infractiuni legate de criptomonede.
Ariss a indemnat publicul sa fie precaut atunci cand isi acceseaza portofelele cripto, in special in spatiile publice.
„Nu ai merge pe strada tinand bancnote de 50 de lire sterline si numarandu-le. Acest lucru ar trebui sa se aplice persoanelor cu active cripto”, a spus Phil Ariss.
David Gerard, autorul cartii Attack on the 50 Foot Blockchain, a subliniat, de asemenea, ca aceste crime sunt in crestere din cauza modului in care unii oameni isi gestioneaza activele digitale. El a subliniat ca ei nu sunt la fel de precauti ca in cazul altor active, inclusiv in cazul banilor cash.