ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Limba maternă, maghiara, istoria și cultura noastră comună sunt „cordonul ombilical” care leagă Transilvania de Ungaria, a declarat, joi, președintele Ungariei, Katalin Novák, la inaugurarea complexului de clădiri „Transilvania” al Muzeului Etnografic în Aer Liber de la Szentendre, transmite agenția maghiară de știri MTI, citată de 4media.info.
Președintele Ungariei, Katalin Novák, lăudată tâmp, ca să nu spunem cretin, de tot felul de portalurile „naționaliste” la unison cu extremistul antiromân Viktor Orban, face prima vizită într-o țară străină și a ales ca destinație chiar România. Mai precis, „în Transilvania”, după cum se afirmă în comunicatele oficiale ungurești.
Novak a aterizat, joi, la Cluj-Napoca și ar urma să participa la ceremonia de premiere de către un ONG cu sediul la Budapesta a teroriștilor maghiari István Beke și Zoltan Szőcs, prinși de DIICOT și SRI și condamnați pentru terorism după ce au încercat să detoneze o bombă artizanală la parada și spectacolul de Ziua Națională a României organizată de Asociația Calea Neamului condusă de Mihai Tîrnoveanu.
Extras DIICOT/SRI din înregistrările celor doi:
„Trebuie avută o discuție, fără exagerări. Din câte știu, avem un ministru al afacerilor externe. În acest moment, statul trebuie să reacționeze prin Ministerul de Externe.” , a spus ieri șeful PSD, Marcel Ciolacu, în emisiounea lui Victor Ciutacu de la RTV, potrivit ȘPS.
Cei doi etnici maghiari au fost eliberați anul trecut din închisoare, conduționat, după ce au stat patru ani în spatele gratiilor. Celor doi li se va acorda premiul „Pál Vasravi”. Cel care a dat numele asociației care acordă premiul, Pál Vasravi, a fost comandantul trupelor ocupante maghiare care au încercat în van atacarea legionarilor români în Munții Apuseni. El a fost căsăpit cu tot cu hoardele lui de Legiunile Căpitanului Munților Avram Iancu în timpul Bătăliei de la Fântânele, în 1849.
Acesta nu este primul premiu pe care cei doi condamnați pentru terorism îl primesc după ce au fost eliberați din închisoare. Anul trecut, István Beke și Zoltán Szőcs au primit diploma și medalia de onoare Moyses Marton din partea Consiliului Național Secuiesc. CNS le-a înmânat foștilor deținuți și o medalie cu inscripția ”Nevinovat pentru adevăr”, amintește și EcoPolitic.
Aceștia sunt copiii pe care plănuiau să-i ucidă cei doi (Foto: Arhiva 2015 Mihai Tîrnoveanu):
Ceremonia de decernare a premiului va avea loc vineri, 20 mai 2022, la Târgu Secuiesc, acolo unde István Beke și Zoltán Szőcs vor fi prezenți „în persoană”. De altfel, cei doi dețin premiul „Pál Vasvári” încă din anul 2019, însă ei nu au putut primi distincția personal, pentru că se aflau în spatele gratiilor, transmite și BZB.
Beke și Szőcs sunt considerați adevărați eroi care „au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”, conform publicației Magyar Nemzet, portavocea Guvernului Orban (același personaj lăudat de „naționaliștii” de muciava).
Într-o informare transmisă de Asociația Civică „Pál Vasvári”, se arată că mai multe personalități din Ungaria și România „au acționat pentru eliberarea prizonierilor politici născuți în Ținutul Secuiesc”. Este vorba despre senatorul UDMR Laszlo Fejer, Zoltan Lomnici (fost președinte al Curții Supreme și actual șef al Consiliului pentru Demnitate Umană), care au adresat o petiție, în acest sens, președintelui României, Klaus Iohannis.
István Beke și Zoltánt Szőcs, lideri locali ai Mișcării extremiste paramilitare HVIM „64 de Comitate” (câte avea ungaria „mare”), au fost condamnați, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism și instigare la acte de terorism.
Aceștia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015. Tribunalul Brașov a dictat în mod total dubios, în iulie 2021, printr-o sentință definitivă, eliberarea condiționată a celor doi, după ce în prealabil Judecătoria Brașov dăduse o decizie similară, dar care nu era definitivă. Șase ani pentru tentativa de crimă și terorism este probabil cea mai mică pedeapsă din lume ispășită de niște potențiali criminali în masă.
Ombilicul Katalinei devine „Poartă stelară”
Katalin Novák despre „cordonul ombilical”: „Cultura maghiară din Transilvania nu este o parte din trecutul nostru, ci o parte din prezentul nostru și o cheie pentru viitorul maghiar. Ungaria nu ar fi fost la fel fără Transilvania.”
După cum a spus Novak, aflată în vizită la un muzeu din Szentendre, în drum spre „Transilvania”, „secțiunea transilvăneană a muzeului etnografic este ca o poartă stelară care ne permite să transcendem frontierele spațiului și timpului și să ne simțim ca în Transilvania”.
Ea a reamintit, de asemenea, că după Szentendre se deplasează în Transilvania. În cursul vizitei sale va participa, printre altele, la sfințirea uneia dintre cele 10 biserici renovate recent, biserica din Lopadea Nouă, va face o plimbare în curtea liceului din Aiud, întemeiat de principele Transilvaniei, Bethlen Gábor, apoi, la Alba Iulia, va inaugura statuia principelui și va depune o coroană de flori la mormântul episcopului romano-catolic Márton Áron.
Totul despre cazul teroriștilor unguri aplaudați de Budapesta și UDMR, aici:
DOSAR SPECIAL Ziaristi Online: TERORISMUL REVIZIONIST UNGAR (II). Organizații și agenți
Provocările „sportive” pe bandă
În acest timp, în România continuă provocările „sportive” ale agenților Ungariei. După „incidentul” cu hocheiștii, urmat de neobrăzarea de la campionatul de fotbal cu Sepsi Sfântu Gheorghe, când Imnul României a fost „tratat cu fundul”, tot ieri, aflăm de la Gazeta Sporturilor, după ce Csikszereda s-a impus în Finala Cupei Elitelor U19, a urmat un incident similar.
La final, fotbaliștii celor două formații au fredonat imnul Ținutul Secuiesc și au fluturat drapelul regiunii. Peste 300 de fani ai lui Csikszereda și Sepsi au asistat la finala Cupei Elitelor U19, pe arena din Giulești. La final, aceștia s-au unit și au intonat imnul Ținutului Secuiesc. Fotbaliștii și oamenii din staff-urile celor două formații s-au aliniat în fața galeriei și au cântat la rândul lor, în timp ce fluturau un stag al Ținutului Secuiesc. La moment au asistat și reprezentanții Federației Române de Fotbal, în frunte cu Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță.
VIDEO SPS: