Cultură man Model National

22 mai: Sf. Mc. Vasilisc, Marcel, Ioan Vladimir și Pavel; Sfânta Muceniță Sofia doctorița. Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creștin ortodox în două date, la 22 mai și la 3 martie.

La 3 martie, Sfântul Vasilisc este pomenit împreună cu Sfinții Mucenici Eutropie și Cleonic, cu care a pătimit multe chinuri. 

Sfântul Mucenic Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor și pentru arderea templului închinat lui Apolon (Sfântul Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer, distrugând templul și statuia idolului Apolo).

Tot astăzi mai sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Ioan Vladimir, Sfânta Muceniță Sofia doctorița și Sfântul Mucenic Pavel din Peloponez

În ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfășurat la Constantinopol, în perioada mai — iulie, la inițiativa împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea și liniștea în Biserică.

Tulburarea era provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învățătură ce nega dumnezeirea, consubstanțialitatea și deoființimea Sfântului Duh cu Tatăl și cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhii prezenți la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa și Petru de Sevasta (frații Sfântului Vasile cel Mare, ?379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis — Constanța în Sciția Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna — Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost președinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârșitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, președinția sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenți și 36 de episcopi pnevmatomahi, adepți ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie și Sfântul Grigorie sperau să-i câștige pentru Ortodoxie, încercare sortită eșecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate și recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *