COVID man Model National

SE PREGĂTEȘTE (ALT)CEVA? Guvernul a aprobat sporuri de până la 85% personalului medical care se ocupă de Covid sau de altă epidemie. Aceasta poate fi declarată de Ministerul Sănătății, CNSU și OMS

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Deși se plânge că n-are bani și inflația lovește grav țara (știm deja din cauza cui), Guvernul a găsit brusc fonduri prin cămările sale golite de războiul din Ucraina pentru ca angajații din spitale implicați în îngrijirea pacienților cu COVID să primească sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic.

Guvernul a aprobat miercuri un act normativ prin care se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic, anunță agenția Mediafax citată de ȘPS.

Astfel, se acordă sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85% personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situațiilor de risc epidemiologic și biologic.

Printr-o Hotărâre aprobată în ședința de ieri se stabilește că personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare implicat direct în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi un spor de până la 85% din salariul de bază pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic, informează mai pe larg o publicație de specialitate.

Prin noul act normativ, care modifică anexa nr. II a Regulamentului cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, „se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Astfel, se acordă sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 136/2020 prevede 4 astfel de situații:

• epidemie declarată prin ordin al Ministrului Sănătății;

• urgență de sănătate publică de importanță internațională, certificată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza declarației Organizației Mondiale a Sănătății;

• pandemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății și certificată prin hotărâre de Comitetul Național pentru Situații de Urgență;

• cazul de risc epidemiologic și biologic iminent identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *