ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o scrisoare în care Biroul Prezidiului Academiei solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naționale, în care subliniază că restricționarea constituie „o lovitură gravă” pentru cercetarea istoriei naționale.
Arhivele Naționale au dat recent un anunț sec și nesemnat – publicat și pe site-ul instituției – prin care se trâmbițează fără drept de apel reluarea cenzurii comuniste:
„În atenția utilizatorilor serviciilor Sălii de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale
Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.
Până la realizarea unei evidențe care să permită cunoașterea anticipată a cuprinsului unităților arhivistice din punct de vedere al informațiilor clasificate conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create.”, se scrie în anunțul comunistoid „dat anonim”.
„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu îngrijorare de anunțul Arhivelor Naționale privind posibilitatea restricționării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare, din perioada comunistă și chiar mai vechi. Acest fapt constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naționale, în totală contradicție cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România și cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, se arată în scrisoarea președintelui Academiei, transmisă luni AGERPRES și publicată în facsimil pe site-ul ACADEMIEI ROMÂNE.
Totodată, Ioan-Aurel Pop își exprimă îngrijorarea în legătură cu „semnalările mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conținutului lor documentar-istoric de către specialiștii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul științei istorice și a identității naționale” și solicită „eliminarea restricțiilor menționate și asigurarea integrității informației relevante pentru istoria acestei țări”.
„Instituțiile cu profil istoric (facultăți, institute, centre etc.) din cadrul universităților și Academiei Române își desfășoară activitatea pe baza investigațiilor din arhive. Majoritatea cercetătorilor istoriei recente au în plan lucrări care presupun asemenea cercetări în arhivă. Solicităm, de aceea, autorităților publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricțiilor menționate și asigurarea integrității informației relevante pentru istoria acestei țări. Este necesar ca prestigioasa instituție numită Arhivele Naționale ale României, principala depozitară a memoriei naționale și unica autoritate de reglementare în domeniul arhivelor, condusă nu de puține ori de-a lungul timpului de membri ai Academiei Române, să-și păstreze rangul și menirea, să fie modernizată, consolidată și respectată, în acord cu practicile din Uniunea Europeană”, adaugă Pop.
Președintele Academiei Române consideră că este „imperios necesar” ca proiectul Legii Arhivelor PL-x nr. 31/2019, care soluționează corect și problemele menționate mai sus, să revină cu prioritate pe agenda Parlamentului”.
„Atașăm posibile soluții propuse încă din 2016 de fosta conducere a instituției la măsura luată recent de conducerea Arhivelor Naționale, în urma controlului făcut de entitățile care se ocupă de informațiile clasificate din Ministerul Administrației și Internelor, și care NU pot înțelege specificul cercetării istorice”, se mai arată în scrisoarea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, adresată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.