Good Meat a început să servească pui de cultură în Singapore în decembrie 2020. Fotografie: Good Meat
Angajamentul de a construi bioreactoare cu patru etaje schimbă regulile jocului pentru industria cărnii cultivate, spune un expert.
A fost anunțată construirea celor mai mari bioreactoare din lume pentru a produce carne cultivată, cu potențialul de a furniza la zeci de mii de magazine și restaurante. Experții au spus că mișcarea ar putea fi un „schimb de joc” pentru industria în curs de dezvoltare.
Compania americană Good Meat a spus că bioreactoarele vor crește peste 13.000 de tone de pui și carne de vită pe an. Se vor folosi celule luate din bănci de celule sau ouă, astfel încât carnea nu va necesita sacrificarea niciunui animal.
Există aproximativ 170 companii în întreaga lume care lucrează la carne de cultură, dar Good Meat este singura companie care a obținut aprobarea de reglementare pentru a-și vinde produsul publicului. A început să servească pui de cultură în Singapore în decembrie 2020.
Vitele, puii și alte animale au un impact imens asupra mediului datorită emisiilor de metan, distrugerii pădurilor și folosirii apei. Consumul de carne convențională în țările bogate trebuie să scadă dramatic pentru a învinge criza climatică, spun oamenii de știință. Susținătorii cărnii cultivate spun că poate oferi același gust și senzație ca și carnea convențională, dar cu un impact mult mai mic asupra mediului.
Crearea celor 10 noi bioreactoare ale Good Meat este în curs de desfășurare, spune compania, fiecare dintre ele având o capacitate de 250.000 de litri și va avea o înălțime de patru etaje, mult mai mare decât oricare dintre cele construite până în prezent. Amplasamentul din SUA pentru instalație urmează să fie finalizat în trei luni și să fie operațional la sfârșitul anului 2024, ajungând la 11.800 de tone pe an până în 2026 și la 13.700 de tone până în 2030.
Bioreactoarele sunt fabricate ca parte a unui acord cu ABEC, un producător de top de echipamente de bioproces, care fabrică, de asemenea, un bioreactor de 6.000 de litri pentru site-ul Good Meat din Singapore – acesta este programat să înceapă producția la începutul anului 2023 și va fi el însuși cel mai mare bioreactor pentru produs carne de cultură instalat până în prezent.
„Cred că nepoții noștri ne vor întreba de ce am mâncat carne de la animale sacrificate în 2022”, a spus Josh Tetrick, directorul executiv al companiei-mamă a Good Meat, Eat Just.
„Carnea de cultură este importantă pentru că ne va permite să mâncăm carne fără tot răul, fără demolarea pădurilor, fără a fi nevoie să sacrificăm un animal, fără a fi nevoie să folosim antibiotice, fără a accelera bolile zoonotice.
„Bioreactoarele vor fi de departe cele mai mari, nu numai în industria cărnii cultivate, ci și în industria biofarmaceutică. Așadar, provocările de proiectare și inginerie sunt semnificative, investițiile de capital sunt semnificative și potențialul de a face un alt pas spre îndepărtarea societății de la carnea sacrificată este semnificativ.”
O problemă va fi să ne asigurăm că celulele de carne cresc la fel de bine în reactoarele mari, ca și în cele mai mici utilizate până acum.
Carnea cultivată nu a fost încă aprobată pentru vânzare de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. „Am trimis cererea”, a spus Tetrick. „Am descoperit că agenția este pe deplin implicată, punând toate întrebările la care v-ați aștepta, de la identificarea celulei până la produsul final. Am prefera să nu încercăm să prezicem dacă și când va avea loc [aprobarea]”. Tetrick a mai spus că compania a produs un ser pentru creșterea celulelor care nu necesită utilizarea de fetuși bovini, care anterior erau utilizați pe scară largă.
O altă companie de carne cultivată, Upside Foods, a strâns 400 milioane de dolari în aprilie, parțial pentru a finanța o instalație la scară comercială pentru a produce mii de tone de carne pe an. Încă nu a ales dimensiunea bioreactoarelor. „Sincer nici măcar nu știm care sunt limitele”, a spus said Amy Chen, directoarea de operațiuni la Upside Foods. „Dar vom lua câteva decizii finale cu privire la dimensiunea cultivatoarelor pe măsură ce se apropie de data construcției.”
„Gustul cărnii cultivate a fost cheia în creșterea investițiilor”, a spus Chen. „Înainte de a accepta să vin, a trebuit să încerc carnea. Am mâncat prima mușcătură și mi-am dat seama că a fost simultan unul dintre cele mai neremarcate lucruri și unul dintre cele mai remarcabile lucruri pe care le-am mâncat vreodată. Este doar carne.”
Alte companii cu instalații pentru carne de cultură includ SuperMeat, Mosa Meat, Future Meat Technologies și producătorii de fructe de mare Wildtype și Shiok Meats. Există, de asemenea, multe companii care produc înlocuitori de carne pe bază de plante.
Caroline Bushnell, vicepreședinta Institutului non-profit Good Food, a declarat: „Dimensiunea unității [Good Meat] reprezintă încrederea reală și în creștere din partea companiilor în potențialul comercial al cărnii cultivate. Această fabrică, cu potențialul său de a reduce costurile de producție, ar putea schimba jocul în cursa de a aduce carnea crescută din celule la restaurante, supermarketuri și mese.„
Rosie Wardle, partener și co-fondator la Synthesis Capital, a declarat: „Acest anunț este un alt exemplu de cum industria cărnii cultivate atinge un punct de inflexiune și trece de la „dovada conceptului” la scară comercială. În calitate de investitori, suntem încântați de potențialul ca această parte a industriei alternative a proteinelor să joace un rol important în viitorul alimentelor.” Synthesis Capital a anunțat miercuri un fond de 300 milioane de dolari pentru a investi în proteine alternative și tehnologie alimentară, cel mai mare fond dedicat strâns în sector până în prezent.
Cea mai mare parte din carnea pe care lumea o va mănânca în 2040 nu va proveni de la animale sacrificate, potrivit unui raport din 2019 al companiei de consultanță Kearney, care prevede că 60% va fi cultivată fie în bioreactoare, fie înlocuită cu alternative pe bază de plante.