Eveniment finance Politică Politics Societate

INDICELE ROBOR A DEPASIT 6% – Zi catastrofala pentru romanii cu credite in lei. Banca Nationala a anuntat cotatia de vineri. Ratele bancare explodeaza

Zi neagra pentru romanii cu credite in lei. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a trecut de 6%.

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat vineri, 3 iunie 2022, cotatia: 6.01%. Luni, 30 iunie, ROBOR era cotat la 5,95%.

Decizia din 10 mai

Banca Nationala a Romaniei a decis marti, 10 mai 2022, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022.

Consiliul de administratie al BNR a hotarat:
-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75 la suta pe an, de la 3,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la suta pe an, de la 4,00 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2,75 la suta, de la 2,00 la suta pe an, incepand cu data de 11 mai 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Rata inflatiei

BNR anunta ca rata anuala a inflatiei a consemnat un nou salt in martie 2022, urcand la 10,15 la suta, de la 8,53 la suta in februarie, in principal ca efect al accentuarii scumpirii alimentelor procesate si combustibililor, sub impactul cresterii abrupte a cotatiilor marfurilor agroalimentare si titeiului, odata cu invadarea Ucrainei de catre Rusia si cu impunerea sanctiunilor internationale.
Potrivit bancii Centrale, in trimestrul I 2022, rata anuala a inflatiei a inregistrat astfel o noua crestere substantiala (de la 8,19 la suta in decembrie 2021) si peste asteptari, cu o contributie insa mult mai modesta din partea componentelor exogene ale IPC, in conditiile aplicarii schemelor de plafonare a preturilor la energie pentru populatie. Pe acest fond, scaderile de dinamica consemnate de preturile energiei electrice si gazelor naturale pe ansamblul trimestrului I au contrabalansat in buna masura influentele cresterii ample a pretului combustibililor si a preturilor LFO.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *