Bisericile din lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local și național vor fi conservate și întreținute pe durata acestui an în urma unei finanțări asigurate de Consiliul Județean (CJ) Maramureș, potrivit Agerpres citată de Bursa.
„Am alocat din bugetul nostru suma de 1,5 milioane lei pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând cultelor religioase, majoritatea biserici făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local, dar și național. Avem un număr de 8 bisericuțe din lemn aflate în patrimoniul UNESCO, fiind printre cele mai vizitate obiective turistice pe durata anului, dar și alte bisericuțe mai mici răsfirate prin sate și comune, toate la fel de importante pentru patrimoniul local, dar și de interes turistic.”, a declarant Ionel Bogdan, președintele instituției administrative, pentru Agerpres.
Potrivit reprezentantului filialei locale a Asociației Naționale de Turism, Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Livia Sima, bisericile de lemn din județ sunt vizitate anual de mii de turiști români sau străini.
Conform Agerpres, pe lângă bisericile din lemn, turiștii preferă să viziteze în județ și Cimitirul Vesel de la Săpânța, cele două muzee ale satului din Baia Mare și Satu Mare, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Victimelor și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare.