Coinzix, un cripto exchange romanesc, a atras o investitie de 300.000 de dolari de la fondul de investitii in criptomonede in Europa de Est Legion Ventures, potrivit unui comunicat al companiei. Investitia va permite companiei infiintate in 2021 de trei antreprenori romani sa lanseze un card de debit, o platforma ce ajuta startup-urile din zona cripto sa stranga fonduri si sa extinda reteaua proprie de ATM-uri de la opt la 15.
Romania se situeaza in Top 3 la nivel european, dupa numarul de ATM-uri cripto (120), iar Bucurestiul este orasul cu cele mai multe ATM-uri cripto din Europa (77), potrivit datelor coinatmradar.com.
Exista doua tipuri principale de ATM-uri cripto: cele de baza, care permit doar cumpararea de criptomonede, si modelele mai complexe care permit utilizatorilor sa-si vanda si activele cripto. Principalii producatori de ATM-uri cripto sunt Genesis Coin (34%) si General Bytes (30%). Peste 60% (peste 18.000 de aparate) din totalul cripto ATM-urilor la nivel global sunt situate in Statele Unite, urmate de Canada cu aproape 1% (mai mult de 2.000 de aparate). Restul sunt raspandite in intreaga lume, iar Romania ocupa un loc onorabil in top 10 la nivel global.
Romania are una dintre cele mai mari retele de ATM-uri cripto din lume, raportat la numarul de locuitori
„Criptomonedele vor revolutiona piata digitala si vor fi complementare sistemului monetar, iar noi vrem sa ajutam in procesul de educare al romanilor de a lua decizii constiente atunci cand investesc in aceasta piata. De aceea, suntem extrem de incantati si onorati de suportul pe care l-am gasit in comunitatea investitorilor in criptomonede, in aceasta etapa a proiectului nostru ambitios”, a declarat Ovidiu Chirodea, co-fondator si CEO al Coinzix.
Pana acum, platforma lansata la Oradea de Ovidiu Chirodea ( fondator al CryptoChange), Mihai Sbirneciu (ex Deutsche Bank, ING si IBM ) si Mihai Niculae ( ex IBM si Nationale Nederlanden) a presupus investitii de aproximativ 1 milion de dolari, potrivit declaratiilor antreprenorilor. Pana in prezent, exchange-ul cripto romanesc a avut un volum de tranzactii de peste 10 milioane de dolari, realizat de 4.500 de utilizatori din Romania. Clientii Coinzix efectueaza in medie tranzactii cuprinse intre 700 de dolari si 1.000 de dolari. Acestia au posibilitatea de a tranzactiona peste 60 de criptomonede, atat pe o platforma desktop, cat si prin aplicatii mobile IoS si Android.
Cum se efectueaza tranzactiile cripto la ATM si care este comisionul
Momentan, compania opereaza o retea de opt ATM-uri amplasate in cele mai mari orase ale tarii (Bucuresti, Braila, Oradea, Constanta, Sibiu, Timisoara). Prin intermediul acestora, utilizatorii au efectuat peste 1.000 de depuneri si retrageri.
Pentru a vinde criptomonede, utilizatorii trebuie sa activeze ecranul ATM-ului prin atingerea display-ului si sa selecteze “Vinde Bitcoin”. Pentru sumele mai mari de 5000RON este nevoie de un act de identitate. Aparatul solicita introducerea numarului de telefon si selectarea optinunii“VINDE”. Bancomatul va elibera un cod QR, ce va contine toate instructiunile necesare pentru a face plata in urmatoarele 60 minute. Clientul primeste o notificare prin SMS cu confirmarea tranzactiei, dupa care trebuie sa selecteze “Tichet de remitere”. Urmatorul pas este scanarea codului QR, iar ATM-ul va face plata. Comisionul perceput de ATM-urile Coinzix la vanzare este de 5.5%, iar la cumparare de 3.5%, conform datelor de pe pagina web a companiei.
In prezent, cea mai mare retea de ATM-uri cripto din tara este dezvoltata de Bitcoin Romania.
„Avem peste 100 de ATM-uri cripto in Romania. Sunt plasate peste tot la hypermarketuri, la Carrefour, la Auchan. Platim doar un metru patrat aproape de o priza. Ceea ce se intampla este ca multi romani din Diaspora care trimit bani acasa prefera sa transfere in cripto pentru ca, de exemplu, cu Western Union transferul dureaza, comisionul este destul de mare, asa ca ei transfera prin Binance sau Bitcoin Romania sau orice alta platforma cripto folosesc, iar cei de acasa retrag cash”, a declarat recent pentru Lumea Banilor antreprenorul francez Gregoire Vigroux, care a dezvaluit ca aceasta este una dintre investitiile sale.