NATO a declanșat un atac militar masiv asupra micii țări și a locuitorilor săi, care a dus la distrugeri masive și la pierderea de vieți.
La 24 martie 1999, fără o Rezoluție a Consiliului de Securitate, NATO a început atacul militar asupra Iugoslaviei [Serbia și Muntenegru].
Iugoslavia, presupus responsabilă pentru „catastrofia umanitară” din Kosovo și Metohija, a fost atacată după ce așa-numitele negocieri de la Rambouillet cu privire la viitorul statut al Kosovo au eșuat. Acordul de la Rambouillet prevedea desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul Iugoslaviei. Partidul iugoslav nu dorea forțe NATO pe teritoriul său și a sugerat să fie dislocate în schimb trupele ONU pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului de la Rambouillet, care a fost confirmat și de parlamentul iugoslav.
Nemulțumită, NATO a declanșat un atac militar masiv asupra țării mici și a locuitorilor săi, care a dus la distrugeri masive și la pierderea de vieți. Generalul Wesley Clark, care a condus campania, a recunoscut în cartea sa „Războiul modern” că planificarea și pregătirile pentru război erau deja în curs de desfășurare în vara anului 1998 și s-au finalizat în august 1998. Ceea ce implică de fapt că Rambouillet nu a avut niciodată șanse de a reuși.
Astăzi, „Tanjug” a enumerat câteva cifre care au fost publicate de guvernul sârb, care arată rezultatele devastatoare și distrugerea țării din cauza atacului condus de NATO:
- Peste 2.500 persoane au fost ucise, dintre care peste 1.500 de civili
- 12.500 persoane rănite
- O treime din electricitatea și capacitatea energetică a țării au fost distruse
- Costul total al distrugerii peste 100 miliarde de dolari
Nu există un oraș în Serbia care să nu fi fost vizat de NATO. Amploarea daunelor structurale a fost:
- 25.000 case și apartamente
- 470 km de drumuri
- 595 km de cale ferată
- 14 aeroporturi
- 39 spitale și centre medicale
- 69 școli
- 19 grădinițe de copii
- 176 obiective culturale
- 82 poduri
Atacul militar masiv al NATO asupra micii țări a implicat:
- 1.150 avioane
- 2.300 de atacuri [ieșiri] cu avioane
- 1.300 Cruise Middles lansate
- 37.000 bombe cu dispersie [interzise].
- Aproximativ 22.000 tone de bombe și alte muniții
- Muniție cu uraniu sărăcit
După eforturi diplomatice, bombardamentele și agresiunea au încetat odată cu semnarea Acordului Tehnic Militar de la Kumanovo [Macedonia] pe 9 iunie, care prevedea retragerea Armatei Iugoslave din Kosovo în termen de trei zile.
În ziua în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluția, 1244 și aproximativ 37 000 soldați ca parte a KFOR [forța de menținere a păcii condusă de NATO din Kosovo] au fost trimiși în Kosovo, cu mandatul de a asigura pacea și stabilitatea și de a permite întoarcerea refugiaților până când se va negocia un statut de autonomie largă pentru Kosovo.
Cu sprijinul SUA, al NATO și al majorității statelor UE, Kosovo și-a declarat independența în 2008…!
Aceleași țări care se opun cu strigăte autodeterminării Crimeei sau a altor părți ale Ucrainei…!
Karen Smith de la Veterans Today