ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
În anul Centenarului, „România liberă”, sub directoratul strălucit al publicistului Iulian Capsali, a avut inspirația de a-l numi pe Patriarhul nostru, Preafericitul Părinte Daniel, OMUL ANULUI. A avut mare dreptate. Într-un an în care istoria României eroice a fost îngropată deliberat de vremelnicele autorități trădătoare de neam și țară, singura ctitorie care rămâne peste veacuri din anul 100 de ani de la Marea Unire a Românilor este Catedrala Mântuirii Neamului – Catedrala Națională. Anii au trecut și a venit plandemia. Cu excepția unor căderi ale aparatului funcționăresc eclesial, care, din păcate pentru statura Patriarhiei Române peste veacuri, se adâncesc și azi, tot Biserica a fost cea care ne-a salvat și ne-a ridicat și ne-a apărat, prin rugăciunile și slujitorii ei, cât și, mai ales, prin Sfântul Trup și Sânge al Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La ceasul Centenarului, renumitul profesor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, care, din postura sa de specialist și nu de purtător de vorbe, a ținut steagul liberei alegeri sus la momente de grea cumpănă pentru poporul român, exclama cu privire la distincția colegilor noștri de la „România liberă” pentru Patriarh: „Și dacă am fi drepți, atunci titlul ar fi nu de „Omul anului”, ci de „Omul acestor ani”!”. Amin!, zicem și noi și, ascultând de sfatul profesorului specialist publicat regulat de ActiveNews, la ceas aniversar, oferind cadou acest portret realizat de artistul George-Sorin Nicolae, reiterăm că Patriarhul Daniel este „Omul acestor ani”!
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește 71 de ani în ziua de vineri, 22 iulie, informează și Basilica. Pe lângă urările aduse de mentorul nostru, academicianul Ilie Bădescu, publicate de Sfântul Proroc Ilie, adăugăm mai jos cuvintele de la Centenar ale președintelui Academiei, academician Ioan Aurel Pop și ale distinsului prof. dr. Vasile Astărăstoae, perfect valabile și azi.
ÎNTRU MULȚI ANI STĂPÂNE!
ActiveNews
Mărturie peste timp …
Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a avut, la finele anului închinat Centenarului Marii Uniri, copleșitoarea mulțumire de a vedea ridicată o operă – Catedrala Națională – voită de poporul român încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și amânată mereu, datorită vitregiei vremurilor și nimicniciei oamenilor. Pronia cerească a vrut ca, în anul marii sărbători închinate Unirii, să ne unim eforturile și, în acest caz rar, să construim, nu să risipim. Meritul prim revine Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, care, dincolo de greutăți, critici, cârtiri și nerecunoștințe, a urmat dârz rânduiala și și-a îndeplinit cuminte misiunea. Evident, au fost sacrificii mari pentru aceasta, dar care lucru trainic s-a făurit vreodată fără sacrificii? Cuvântul de prețuire al națiunii române față de ctitor și lucrare vine și acum, dar se va accentua mereu, odată cu trecerea anilor, în veacul vecilor. Biserica este lumea însăși, iar o lume plină de monumente și simboluri creștine ne întărește în temeiurile noastre europene, născute din clasicismul greco-latin și din credința în Dumnezeu.
Prof. Dr. Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române
O, ce veste minunată!
Acesta a fost primul meu gând atunci când, în ajunul Crăciunului, am aflat că titlul de „Om al anului” a fost acordat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Știu că în această decizie a cântărit greu Sfințirea Catedralei Neamului, un proiect așteptat și dorit de un secol de credincioșii români (și nu numai de ei), finalizat în acest an. De altfel singurul proiect de amploare (care va marca istoria noastră) din Anul Centenarului. „Cuvânt zidit în simbol” care va dăinui peste veacuri și care a devenit realitate grație Preafericitului în pofida unei opoziții crâncene din partea ateilor și seculariștilor, a celor învățați să distrugă și nu să construiască. Definită astfel de PF Daniel:
„Catedrala Mântuirii Neamului va fi o catedrală-simbol al recunoștinței poporului român pentru eliberarea sau izbăvirea lui din marile încercări, dar și un simbol al dorinței lui de comuniune fraternă în Hristos.”
Acest eveniment este însă doar vârful aisberg-ului și doar un moment care jalonează Opera Preafericitului Părinte Daniel.
Fac o mărturisire: nimic în decursul vieții mele nu m-a impresionat și influențat mai mult decât întâlnirile (publice sau private) cu Preafericirea Sa. Am avut ocazia să înțeleg importanța spiritualității creștine într-un secol dominat de învrăjbiri, secularism excesiv, persecuții a celor care își declară credința creștină și marcat de ideologii materialiste.
Preafericitul vedea și vede promovarea ortodoxiei într-o asociere indisociabilă și indistructibilă a tradiției cu modernitatea. În acest sens opera socială, filantropică este legată de viața duhovnicească. Preafericitul Părinte Patriarh afirma că sacralitatea vieții umane, valoarea personalității umane nu pot fi reduse doar la materialism, pragmatism și utilitarism.
De aceea am gândit „O ce veste minunată”. Și dacă am fi drepți, atunci titlul ar fi nu de „Omul anului”, ci de „Omul acestor ani”!
Prof. Dr. Vasile Astărăstoae
Cu ocazia aniversării, la Catedrala Patriarhală din Capitală are loc o slujbă de Te Deum ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. VIDEO: