anti-România Life Lifestyle National Natural Technology

România se va vinde 100%, din 15 august. Expiră restricția la vânzarea companiilor de stat

Facebook ne-a blocat posibilitatea de a distribui articolele pe pagina OrtodoxINFO. Vă rugăm să distribuiți articolele noastre apăsând AICI.

Din 15 august, se dă din nou undă verde la vânzarea companiilor deținute de statul român, dat fiind expirarea termenului de interdicție de doi ani, prevăzut în lege. Listările la bursă ale acțiunilor, impuse prin reformele asumate în PNRR, într-o perioadă de dezechilibru total și de incertitudini la nivel mondial, riscă să aibă drept consecință pierderea controlului statului la companiile strategice.

În timp ce țări ca Franța și Germania naționalizează, direct sau indirect, companiile energetice, România riscă să piardă total controlul asupra acestora. Legea 173/2020, care a prevăzut interdicția vânzării acțiunilor deținute de statul român la companii, nu va mai fi aplicabilă din 15 august, iar parlamentarii și Guvernul nu dau semne că ar dori să-i prelungească valabilitatea. Actul normativ a apărut în perioada pandemiei, când economiile statelor erau în cădere liberă și riscul devalorizării acțiunilor listate la bursă și vânzarea pe nimic a companiilor românești era uriaș. În prezent, pe lângă pandemia care continua cu succes, au apărut alte crize, cauzate de Green Deal și de conflictul din Ucraina: criza economică, criza energetică și cea alimentară.

Toate bursele din lume înregistrează pierderi majore, astfel că o listare a acțiunilor companiilor de stat în această perioadă ar fi o adevărată catastrofă. Anul trecut, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, atrăgea atenția că se urmărește vânzarea companiilor Tarom și CFR Marfă, existând și riscul pierderii controlului asupra Portului Constanța. Țintele principale la vânzare sunt însă companiile energetice, care au înregistrat și înregistrează profituri uriașe, pe modelul Petrom, cea mai păguboasă privatizare din istoria României.

Se reiau privatizările stopate

În raportul pe primul trimestru al acestui an, Fondul Proprietatea, care deține, printre altele, aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, se precizează că Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care va mai fi în vigoare până în data de 15 august 2022, a suspendat și transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a actului normativ. ”Chiar dacă suspendarea nu se aplică privatizărilor finalizate, aceste restricții au impact asupra pieței din România și complică în continuare mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte procese de vânzare în derulare ale unor companii în care statul este acționar. În data de 5 octombrie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 166/2020, stabilind exceptări de la Legea 173/2020. În data de 3 februarie 2021, Guvernul a propus Parlamentului spre aprobare un nou proiect de lege care anulează cerințele din Legea 173/2020 privind interdicția statului de a vinde acțiuni în companiile românești, care a fost adoptat de Senat în data de 22 martie 2021.

Proiectul de lege este în prezent încă în Parlament urmând alte proceduri legislative. Nu există o estimare de timp privind momentul în care această lege va deveni efectivă sau dacă va fi înainte de 15 august 2022, când încetează efectele generate de Legea 173/2020”, se arată în raportul trimestrial al Fondului Proprietatea.

Hidroelectrica și Salrom intră pe bursă

În data de 31 martie 2022, adunarea generală a acționarilor Hidroelectrica S.A. a aprobat inițierea listării acțiunilor societății la BVB în urma unei oferte publice a acțiunilor societății, iar în 5 iulie 2021 s-a aprobat listarea Societății Naționale a Sării (Salrom), potrivit raportului Fondului Proprietatea, care deține 49% din acțiunile Salrom. Prima care va intra pe bursă este Salrom, unde procentul majoritar anemic al statului va fi pierdut foarte ușor. În ce privește Hidroelectrica, Fondul Proprietatea insistă ca acțiunile să fie tranzacționate pe Bursa de la Londra, însă nu s-a ajuns încă la un consens.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor.
Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *