ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Primele alegeri de după Revoluția din Decembrie 1989, cele din 20 mai, Duminica Orbului, au adus la putere un parlament extrem de hulit, a cărui activitate a început cu Mineriada din iunie 1990 și, implicit, cu înăbușirea fenomenului Piața Universității.
Cu toate acestea, în ședința din 28 noiembrie 1991, acest Parlament a adoptat cu unanimitate de voturi o „Declarație a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 Decembrie 1991”, declarație publicată în Monitorul Oficial nr. 243 din 29 noiembrie 1991.
Acest document de o importanța crucială a fost, practic, uitat de toată lumea, fiind ignorat complet atunci cînd președintele Emil Constantinescu a semnat Tratatul de vecinătate cu Ucraina. În actuala situație din vecinătatea țării, cînd este în plină derulare războiul dintre Federația Rusă și Ucraina, cu implicarea directă sau indirectă a NATO și UE, „Declarația Parlamentului” din 28 noiembrie 1991 revine puternic în actualitate!
Vă prezentăm mai jos facsimilul din Monitorul Oficial unde a fost publicată „Declarația…”, invitîndu-vă pe toți, mai ales pe susținătorii necondiționați din România ai lui Volodimir Zelenski, s-o citească cu mare atenție:
Așadar, acum 31 de ani, Parlamentul condus de Alexandru Bîrlădeanu și Dan Marțian, dominat de FSN-ul lui Ion Iliescu, a adoptat acest document senzațional, de un patriotism imposibil de imaginat astăzi, cînd toată clasa politică, împreună cu președintele Klaus Iohannis nu știu cum să se închine mai vizibil la ordinele venite din afară, care le impun să facă parte din corul susținătorilor Ucrainei, fără să crîcnescă o vorbă despre teritoriile românești alipite samavolnic de către URSS la teritoriul Ucrainei! În cor cu presa lor obedientă.
Despre ce era vorba? Ucraina anunțase că va organiza la 1 decembrie 1991 (ce ironie!, tocmai de ziua noastră națională) un Referendum prin care să-și declare independența. Cu cîteva zile înainte, mai exact pe 28 noiembrie 1991, Parlamentul României s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat această „Declarație a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 Decembrie 1991”, al cărei text îl reproducem mai jos pentru ca oricine să-l poată accesa ușor. Sublinierile ne aparțin. Citiți-l cu mîndrie:
„Declarația Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 Decembrie 1991
1. Parlamentul României a luat cunoștința de hotărîrea autorităților de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atașat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale popoarelor de a-și hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităților ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.
Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfășoare și pe teritoriile românești – Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum și județele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul și neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 și de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor românești anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparținut niciodată Ucrainei și sînt de drept ale României.
2. Parlamentul României reintereaza atasamentul față de prevederile Actului inal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe cai pașnice, diplomatice.
3. Parlamentul României declară solemn ca referendumul organizat de autoritățile de la Kiev în teritoriile românești încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. – respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum și în județele din sudul Basarabiei – este nul și neavenit, precum și consecințele acestuia.
4. Parlamentul României cere parlamentelor și guvernelor tuturor statelor care vor recunoaște independenta Ucrainei să declare expres că această recunoștință nu se extinde asupra teritoriilor românești menționate.
5. Parlamentul României se pronunță pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinării, împreună a problemelor stabilirii unor relații de bună vecinătate și colaborare între România și Ucraina și invita, în acest scop, o delegație parlamentară ucraineana urmează să efectueze o vizita la București, cat mai curând posibil.
6. Parlamentul României solicită guvernului țării să înceapă de urgență negocieri cu autoritățile de la Kiev în problema teritoriilor românești anexate cu forța de U.R.S.S.
Aceasta declarație a fost adoptată de Parlamentul României în ședința din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.
PREȘEDINTELE SENATULUI – academician ALEXANDRU BÂRLADEANU
PREȘEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAȚILOR – MARȚIAN DAN”
Poate că înainte de a pune în aplicare deciziile doamnei Ursula von der Leyen, cu consecințe grave asupra vieții românilor, actualul Guvern al României ar trebui să pună în aplicare decizia din 28 noiembrie a Parlamentului României, care îl obligă „să înceapă de urgență negocieri cu autoritățile de la Kiev în problema teritoriilor românești anexate cu forța de U.R.S.S.”
P.S. Despre aceste chestiuni vorbea profesorul Andrei Marga la Alba Iulia, motiv pentru care Theodor Baconski, Vladimir Tismăneanu și Adrian Cioroianu i-au sărit la beregată! Nu întîmplător, primii doi sînt fiii unor staliniști veroși, cu URSS-ul în suflet.