Senatul are pe ordinea de zi a sedintei din 3 octombrie 2022 propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale 1/2011. Este vorba despre acordarea burselor si pentru elevii care invata la scolile particulare.
Initiatorii arata ca proiectul de lege are rolul de a stimula competitivitatea in scoala si, implicit, de a creste nivelul de performanta a invatamantului din Romania, indreptand o inechitate fata de elevii inscrisi la unitatile de invatamant particulare autorizate / acreditate. Potrivit art. 82, alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, doar elevii din invatamantul preuniversitar de stat care inregistreaza rezultate foarte bune la invatatura, care obtin premii si distinctii la olimpiade si concursuri internationale pot beneficia lunar de burse de performanta si de burse de merit.
Programa scolara, identica
Potrivit expunerii de motive, inechitatea si discriminarea intervine fata de elevii inscrisi la unitatile de invatamant particulare autorizate / acreditate, altfel spus, elevii inscrisi la scoli particulare,care desi au rezultate bune la invatatura si participa la olimpiade si concursuri internationale, alaturi de colegii lor din invatamantul preuniversitar de stat, nu beneficiaza de aceste burse de merit. Se mai arata ca programa scolara este aceeasi pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar, indiferent de forma acestuia, privat sau de stat.
Bunastarea parintilor
„Performantele la invatatura ale elevilor din invatamantul particular nu trebuie sanctionate din cauza unei presupuse bunastari a parintilor. Toti elevii sunt egali si trebuie tratati fara discriminare. Potrivit art. 9, alin. (5) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul ‘resursa financiara urmeaza elevul’, in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev, unui prescolar sau anteprescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata.
La fel si bursele de merit si cele de performanta trebuie acordate elevilor care merita, indiferent daca acestia sunt inscrisi in invatamantul de stat sau particular. Potrivit HG 1094/2021, nivelul bursei de merit este de 200 de lei. In concluzie, potrivit estimarilor, scenariul maximal arata ca impactul bugetar total, la nivel de tara, al prezentului proiect de lege este de 3.140.800 lei/luna, 37.689.600 lei/an. Aceasta proiectie are caracter orientativ, datele statistice vor avea relevanta incepand cu anul al doilea, dupa ce proiectul va fi aplicat in practica”, se arata in proiectul de lege.