man Model National Știri

România pierde încă un gigant al științei: Profesorul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Fostul director de la Institutul de Cercetări Alimentare, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a murit astăzi la 73 de ani, în urma unor complicații pulmonare, potrivit știripesurse.
„Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată. Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat Bibiana Stanciulov, pentru agrointel.

Profesorul Mencinicopshi a fost condamnat la mai mulți ani de închisoare în urma unor „așa-zise” nereguli legate de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetari Alimentare. În ciuda contestațiilor lansate de el, statul a insistat să execute pedeapsa: închisoare cu excutare timp de opt ani. Ulterior, acesta a fost eliberat după mai multe intervenții în instanță ale familiei sale. Această pedeapsă nedreaptă i-ar fi cauzat boala pulmonară și chinurile ce au urmat. El a fost tratat după eliberare de dr. Flavia Groșan din Oradea.

„As fi murit pana acum daca m-as fi stiut vinovat! Si cine are buna credinta sa se aplece si sa studieze. Si sa vada ca nu exista niciun fel de implicare a noastra, a mea, in acest proces (n.n. – de privatizare). Si culmea, nu este niciun fel de frauda! Nu am furat, nu am fraudat nimic, nu am facut nimic cu rea intentie! Sufletul meu nu accepta sa fiu calcat in picioare in modul acesta josnic! Si noi avem suflet, si noi avem dureri, si noi avem din cand in cand niste bucurii. Dar sa distrugi, sa intri atat de brutal si atat de neomenesc in viata oamenilor nevinovati, mi se pare o crima mai mare decat ce vreti dumneavoastra!”, a spus Gheorghe Mencinicopschi după eliberare. 

În ciuda controvrselor pe care le-a stârnit printre specialiștii în nutriție, a fost extrem de apreciat de publicul larg dar și de mulți studenți, datorită modului direct și tăios de a prezenta lucrurile ori de câte ori i se cerea un sfat sau o părere. A fost autor a mai multor cărți de educație alimentară, biologie și biochimie  printre care amintim titluri precum „Revoluția în bucătărie”, „Și noi ce mai mâncăm?” și alte lucrări de specialitate precum: „Biotehnologii în prelucrarea produselor alimentare” sau „Cerealele glutenice și boala celiacă”.

Cunoscut în spațiul public mai ales de către tinerii pasionați de nutriție sub numele de „Dr. Menci”, a fost un conservator în domeniul său, promovând  alimentele naturale și nutriția ca stil de viață sănătos. Acesta a descurajat consumul alimentelor rafinate ce se întâlnesc pe piață spunând că sunt implicate în apariția patologiilor autoimune, digestive și chiar oncologice. 

În videoclipul alăturat, puteți urmări un interviu cu „Dr Menci”, unde  vorbește despre metoda fabricării pâinii  utilizată înainte de apariția tehnologiilor sofisticate. 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *