ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Cu toate că mulți europeni aveau temeri cu privire la acest lucru, anunțul vine ca urmare a unui ordin semnat de Joe Biden în octombrrie prin care oferă garanții cu privire la faptul că va exista o limită de acces a agențiilor de informații americane.
După ce Joe Biden și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord în acest sens în luna martie, comisarul european pentru justiției, Didier Reynders, a declarat că: „Măsuri solide de protecție sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte și de alta a Atlanticului”.
Este de fapt, o „decizie de adecvare”, potrivit surselor citate, prin care un stat terț își asumă responsabilitatea de a proteja datele personale ale celorlați, în cazul de față, SUA.
Juristul austriac Max Schrems a spus că această decizie are toate șansele să fie contestată în justiție:
„Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare, (dar) având în vedere că el are la bază ordinul (american) pe care îl cunoaștem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în fața Curții de Justiție” a UE, a declarat Schrems.
Pe de altă parte, , asociația CCIA, care reprezintă industria tehnologiei informațiilor s-a arătat mulțumită de decizia Comisiei:
„Îndemnăm toate statele membre ale UE să o aprobe fără întârziere, spre a restabili o securitate juridică pentru companiile de o parte și de alta a Atlanticului”, a declarat Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.