Protestele angajaţilor din educaţie vor continua joi în mai multe judeţe ale ţării – Iaşi, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş, Vrancea şi Sălaj – prin pichetarea sediilor prefecturilor timp de două ore, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), anunță Agerpres.
„Peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au protestat astăzi, 14.12.2022, în faţa Parlamentului României. Protestele vor continua şi mâine, 15.12.2022, în mai multe judeţe ale ţării, respectiv: Iaşi – USLIP, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş- Sindicatul ‘P. P. Neveanu’ şi SOLE, Vrancea şi Sălaj! Sute de protestatari vor picheta sediile prefecturilor din aceste judeţe, în intervalul orar 12:00 – 14:00”, potrivit unui comunicat al FSLI.
Este a treia zi de proteste organizate în această lună, iar pichetări vor avea loc şi vineri în alte judeţe ale ţării, precizează sindicaliştii.
Principalele nemulţumiri ale personalului nedidactic sunt: neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 şi 2.200 de lei; neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare; neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru; inexistenţa normativelor de personal; nedecontarea navetei; neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.
„Le mulţumesc colegilor din întreaga ţară pentru tăria de care dau dovadă, pentru solidaritate şi unitate. Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os. Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un venit de 1.700 – 2.200 de lei, lunar, cât au colegii noştri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supravieţuiască în aceste vremuri în care utilităţile şi preţurile la produsele de larg consum au preţuri scandalos de mari. Aceşti oameni au dreptul la o viaţă mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obţine acest drept”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Facturile tot mai mari au dus oamenii în pragul disperării și s-a ajuns ca în anul 2022 să mai moară oameni de frig în casele lor. Suntem umiliți și de străini, iar cel mai grav de proprii guvernanți, în frunte cu ‘președintele’ Werner. Și asta nu e tot, căci se anunță o triplare a facturilor, din ianuarie! Totul va răbufni la un moment dat, iar adevărata eliberare de comuniști va avea loc. O zic tot mai mulți, e momentul adevăratei revoluții, la 33 de ani de la lovitura de stat din decembrie ’89!