man Model National Știri

În încercarea subtilă de a stimula un nou val de vaccinări, ministrul Alexandru Rafila anunță o posibilă epidemie de gripă la nivel național. Rafila susține că răspândirea virusurilor este din cauza ridicării restricțiilor

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că este foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creștere consecutivă a cazurilor de gripă și prin urmare să se declare „stare de epidemie de gripă”, scrie știripesurse.

Potrivit acestuia, declararea stării de epidemie în orice țară din Uniunea Europeană se realizează în baza unui algoritm. Astfel, o creștere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv și o rată de izolare a virusurilor gripale care depășește 10% din totalul prelevatelor certifică apariția epidemiei.

„Așteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanțul, este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creștere consecutivă și atunci sigur se va declara această situație ca stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înțeleagă cineva că se vor introduce restricții și obligativități. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităților sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecție a personalului medical și al pacienților în unitățile medicale, inclusiv utilizarea măștii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre și un set de recomandări generale pentru populație – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat și să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, răspândirea virusurilor este din cauza ridicării restricțiilor nu a slăbirii imunității ca urmare a restricțiilor aberante:

„Este o situație cu care noi ne-am mai confruntat și în alți ani, doar că de data aceasta față de alți ani apariția acestei perioade epidemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni, ceea ce nu este neașteptat pentru că se întâmplă și în Uniunea Europeană, mai ales după doi ani de restricții în care circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale, a fost mult redusă. Odată cu ridicarea tuturor restricțiilor circulația virusurilor este foarte intensă și populația este mai puțin pregătită din punct de vedere imunologic să se apere și numărul mare de viroze, inclusiv de cazuri de gripă este consecința acestei situații”, a explicat ministrul Sănătății.

Rafila pledează în continuarea pentru ca elevii să meargă la școală chiar și în aceste condiții:

„Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activității școlare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți dacă părinții i-au adus la școală în ciuda evidențelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată și pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecției cu noul coronavirus este de asemenea recomandată„, a susținut Rafila.

Ministrul a spus că antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecțiilor bacteriene și nu trebuie folosite în infecțiile virale, iar prezentarea la unitățile de primiri urgențe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii și grave: 

„Formele ușoare ar trebuie să se adreseze medicului de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele unităților de primiri urgențe, pentru că există și riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo și pe de altă parte se îngreunează accesul celor care într-adevăr au nevoie de investigații radiologice și de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze”, a afirmat ministrul.

Rafila a amintit că există o creștere majoră a consumului de antitermice și antiinflamatoare care se înregistrează de circa o lună: „Noi am luat măsuri încât să putem să compensăm această lipsă”, a arătat ministrul Sănătății. În ceea ce privește Oseltamivir (n.r. – antiviral) Rafila a spus că există circa 4 milioane de comprimate la nivel național.

Cu toate acestea, declarația sa nu face altceva decât să încurajeze un nou val de vaccinare la nivel național. 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *