Eveniment finance Politică Politics Societate

FACILITATI FISCALE PENTRU RENOVAREA CLADIRILOR ISTORICE – Scutire de impozit timp de cinci ani de la receptia lucrarilor (Document)

Facilitati fiscale pentru renovarea cladirilor istorice. Asta prevede propunerea legislativa pentru completarea alin. (1) al art. 456 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal aflata in Senat.

Concret, este vorba de scutire de impozit/taxa pe cladiri clasate ca monumente istorice care inca nu au fatada stradala si/sau principala renovata sau reabilitata, scutirea operand pe perioada realizarii lucrarilor de renovare sau reabilitare si pentru o perioada de 5 ani de la receptia lucrarilor.

In expunerea de motive se arata ca potrivit celor mai recente clasificari realizate de catre Ministerul Culturii, Romania detine peste 30 de mii de monumente istorice dintre care, o parte importanta necesita lucrari substantiale de reabilitare, consolidare sau renovare. O parte importanta dintre monumentele istorice au o valoare istorica incontestabila, iar reabilitarea lor este esentiala pentru mentinerea identitatii si culturii nationale, precum si pentru valorificarea acestora ca resursa turistica de interes local/national. Initiatorii precizeaza ca numarul relativ restrans de monumente istorice care au fost reabilitate in ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrari: un grad deosebit de ridicat de expertiza pentru resursa umana angrenata (arhitecti, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de constructii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonica deosebita si pentru a conserva caracteristicile unice.

Colaborare intre stat si proprietari

Pentru indeplinirea obiectivului de reabilitare urgenta a unui numar cat mai mare de monumente istorice, este esentiala colaborarea dintre institutiile publice locale sau centrale si proprietarii monumentelor clasificate. Asadar, in conditiile in care bugetele administratiilor publice locale nu pot sustine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilitati fiscale pentru proprietarii cladirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de catre detinatorii lor”.

Multiple avantaje

Potrivit Notei de fundamentare, desi prin masura propusa se instituie o facilitate fiscala care va genera o diminuare nesemnificativa a veniturilor bugetelor locale din impozitul/taxa pe cladiri, prin realizarea de investitii pentru reabilitarea cladirilor monumente istorice, impactul bugetar total asupra bugetelor locale va fi semnificativ pozitiv, iar impactul social, cultural si turistic va fi deosebit deosebit de mare.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *