man Model National Știri

NATO consolidează și mai mult flancul estic. Germania, Franța și SUA trimit trupe în România. Polonia livrează tancurile Leopard

Cu ocazia celei de-a 60-a aniversare a Tratatului franco-german de la Elysee, Franța și Germania au anunțat într-o declarație comună că vor să întărească prezența militară în Estul Europei, în special în România, au anunțat cei doi lideri.

„Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Élysée, în timp ce ne confruntăm cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cu consecințele sale asupra păcii și prosperității, Franța și Germania se angajează astăzi să acționeze pentru a consolida Uniunea Europeană și să intensifice eforturile, împreună cu partenerii noștri, pentru a pregăti Europa pentru ziua de mâine. În acest spirit, vom lucra împreună pentru o Uniune Europeană mai rezistentă, mai durabilă și mai capabilă să acționeze independent, în conformitate cu declarația de la Versailles din martie 2022. 

În acest scop, ne propunem să ne consolidăm legăturile în toate domeniile care stau la baza unei suveranități europene autentice, începând cu: o politică externă și de securitate europeană puternică, o consolidare a apărării europene, o politică industrială, tehnologică și digitală puternică, putere economică, securitate energetică, tranziția către o economie verde și consolidarea modelului democratic european.

1 – Să ne ridicăm la înălțimea schimbărilor din mediul nostru strategic și să consolidăm securitatea și apărarea

Rămânând unite cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume, Franța și Germania sunt hotărâte să apere valorile și interesele europene, precum și să susțină ordinea internațională bazată pe principiile Cartei Națiunilor Unite.

Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibili și vom continua să arătăm un sprijin neclintit Ucrainei în toate domeniile posibile, în special în domeniul politic, militar, economic, financiar, umanitar, social și cultural. Așa cum am convenit cu partenerii noștri din UE și G7, vom menține acest sprijin și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ne-am angajat ferm să combatem impunitatea pentru crimele de război și celelalte crime cele mai grave în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să sprijinim eforturile de urmărire penală a autorilor. Salutăm și sprijinim inițiativa președintelui Zelenskyy pentru o pace dreaptă și durabilă. Reuniunea Comunității Politice Europene de la Praga din 6 octombrie 2022 a ilustrat voința de cooperare pașnică pe continentul european și a trimis un semnal puternic împotriva întoarcerii imperialismului în Europa; așteptăm cu nerăbdare următoarea reuniune găzduită de Moldova la 1 iunie. 

Franța și Germania își reiterează hotărârea de a oferi Ucrainei asistența umanitară și de protecție civilă de care are nevoie pe tot parcursul iernii și dincolo de aceasta. Suntem, de asemenea, hotărâți să sprijinim reconstrucția Ucrainei, contribuind în mod activ la rolul de lider al UE în această privință și acționând împreună cu partenerii, în special prin intermediul Platformei de coordonare a donatorilor cu mai multe agenții, convenită între Ucraina, G7, IFI și alți parteneri-cheie.

Ne reafirmăm angajamentul față de un parteneriat transatlantic puternic și echilibrat și față de NATO, care rămâne piatra de temelie a securității euro-atlantice și fundamentul apărării noastre colective.

Ne-am consolidat angajamentul și implicarea pe flancul estic atât al Uniunii Europene, cât și al NATO.  Pentru a sprijini aliații noștri estici, armatele vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a spori reziliența partenerilor noștri estici, inclusiv prin intermediul Facilității europene de sprijin pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Moldova și Georgia pe drumul lor european. Ne-am angajat, de asemenea, să îmbunătățim coordonarea protecției infrastructurilor critice”, se arată în declarația comună(care poate fi citită integral aici)
Totodată, Germania a anunțat că nu va „sta în calea” trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina de către Polonia, a declarat ministrul de externe, Annalena Baerbock, în ceea ce pare a fi cel mai clar semnal de până acum din partea Berlinului că aliații europeni ar putea livra aceste echipamente fabricate în Germania, relatează The Guardian.

Întrebată într-un interviu acordat postului francez de televiziune LCI ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un translator: „Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni se va pune, nu vom sta în cale”.

Presiuni diplomatice puternice au fost exercitate asupra Berlinului pentru a-și trimite tancurile sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat de la germani să le reexporte. În calitate de producător al tancurilor Leopard, Berlinul are drept de veto în ceea ce privește transferul acestora.

Însă, la un summit internațional special organizat vineri la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei, Berlinul a refuzat cu încăpățânare să ia o decizie cu privire la posibilitatea de a oferi tancuri Leopard 2 Ucrainei, ceea ce a dus la o frustrare tot mai mare din partea Kievului și a aliaților săi.

Duminică, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat eșecul Germaniei de a furniza aceste echipamente Ucrainei.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi”, a declarat Morawiecki. „Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei și copii sunt uciși.”

El a continuat: „Încerc să îmi cântăresc cuvintele, dar o voi spune fără menajamente: Ucraina și Europa vor câștiga acest război – cu sau fără Germania”.

La Kiev și în SUA s-a sperat că Germania va permite ca Leopards deținute de țări precum Polonia și Finlanda să fie reexportate. Cu toate acestea, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că, în ciuda așteptărilor sporite, „încă nu putem spune când va fi luată o decizie și care va fi aceasta în ceea ce privește tancul Leopard”.

Morawiecki a declarat că așteaptă „o declarație clară” din partea Berlinului.

Polonia a anunțat că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului. Morawiecki declarase că, dacă Germania va continua să refuze să furnizeze tancurile Ucrainei, „vom înființa o „mică coaliție” de țări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne”.

Într-un interviu difuzat după cel al lui Baerbock, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că se așteaptă la o decizie în curând cu privire la livrarea de tancuri către Ucraina. Într-un interviu acordat duminică postului german de televiziune ARD, Pistorius a declarat că Germania nu va lua o decizie pripită, deoarece guvernul trebuie să ia în considerare mai mulți factori, inclusiv consecințele pe plan intern pentru securitatea populației germane.

 

În același timp, Pentagonul a anunțat că va menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României pentru cel puțin încă nouă luni, potrivit NY Times.

În ultimul an, vasta bază aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la doar șapte minute de zbor cu racheta peste Marea Neagră de locul unde forțele rusești s-au instalat în Crimeea, a devenit un centru de antrenament pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Forțele ar reprezenta o primă linie de apărare în cazul în care Rusia ar invada mai departe spre vest.

Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au declarat că vor fi înlocuite de o altă brigadă din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, Ky.

În plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusă de personalul superior, inclusiv de generalul său cu două stele și de cei mai buni planificatori, de la Divizia a 10-a de Munte, cu baza la Ft. Drum, N.Y., pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

Înainte de sâmbătă, nu fusese clar dacă Pentagonul va păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă, au spus analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO.

Mutarea „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o disuasiune robustă și o poziție defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat de sâmbătă. „Statele Unite vor continua să își ajusteze postura, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.

Consolidarea a făcut parte din angajamentul președintelui Biden din iunie de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent bazați în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO în Polonia și în țările baltice.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *