„S-au întâmplat lucruri grave și foarte importante”, a spus sociologul, care susține că evaluarea politicilor publice în timpul crizei din domeniul sănătății este compromisă în prezent de „orgoliu”, de „un guvern care vrea până peste cap să salveze situația” și de „atâtea erori greu de asumat”. Cu toate acestea, „trebuie făcută o evaluare critică pentru a evita o catastrofă absolută”, insistă el, citând ca exemplu afacerea Mediator. Și a continuat: „Cum putem crede că putem trece naiv peste asta, așa, pur și simplu? Trebuie să se facă dreptate!”
Susținând că mai multe întrebări trebuie puse pe masă, sociologul revine asupra funcționării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu „dependența sa financiară și ideologică” de Fundația Bill și Melinda Gates, precum și asupra „predării destinului umanității” către laboratoarele farmaceutice, care, subliniază el, sunt „delincvenți recidiviști precum Pfizer, Merck, cei mai condamnați din istoria justiției americane” pentru „fraudă, corupție, trafic de influență, tăinuire”.
Laurent Mucchielli menționează, de asemenea, „instaurarea unui sistem fără precedent de închidere a dezbaterii publice și de control al gândirii” în timpul pandemiei. „Sunt lucruri care se aseamănă cu ceea ce suntem obișnuiți să vedem în regimurile autoritare„: o problemă care va fi abordată în următoarea sa carte, care se va numi „călcâiul lui Ahile al democrației”. „Într-o criză, democrația și principiile sale obișnuite sunt suspendate. Am fost martori la urgențe sanitare și, înainte de acestea, la urgențe de securitate. El subliniază astfel că, odată ce „perioadele excepționale au trecut, măsurile care derogă de la principiile obișnuite ale democrației nu dispar niciodată complet”.
Invitatul nostru regretă și absența „culturii evaluării” în Franța: „Este foarte frapant. Efectuăm audituri interne pentru a ne asigura, dar niciodată o evaluare independentă, în ciuda disponibilității instrumentelor. Acesta este o ocazie pentru el de a denunța utilizarea firmelor de consultanță de către administrațiile publice „pentru a efectua evaluări, dar mai ales în scopuri de comunicare”. O „tragedie”, în opinia sa.