Dacă în trecutul nu prea îndepărtat, făina de insecte era folosită pe post de hrană pentru pești, acum, autoritățile au hotărât că este vremea să o consumăm și noi. Nu departe de acest gând, un „magazin online”, considerat „bio” și chiar un promotor al bunelor moravuri alimentare, s-a decis în ultimă instanță să înceapă comerțul cu aceste produse pe bază de gândaci și gâze, stabilind prețuri piperate – aproape 1 leu gramul, respectiv 96 de lei o sută de grame:
Ei bine, bunica încurajează consumul acestui produs și datorită faptului că este „fără boli, specificând că nu conține COVID.”
Dincolo de această etichetă stupidă afișată pe site-ul de propagandă a gândacilor de bucătărie, prețul este unul de memorabil: 97 de lei la suta de grame. Cu alte cuvinte, vă puteți imagina ce „delicatesă” bio, prinsă tocmai din ograda de la țară, a făcut bunica? Iar apoi, vă imaginați cât de stupid și ridicol e tot acest „concurs” batjocoritor al elitelor mondiale, infiltrate iată și la noi în țară tocmai prin intermediul unui concept autohton?
Făina de greiere și alte produse comestibile din insecte sunt departe de a fi o glumă, sunt așa-zisele produse Bio. De fapt, aceste produse reprezintă soluții la o serie de probleme larg răspândite, de la penuria de alimente la nivel mondial până la digestia proastă, conform specialiștilor.
Cu alte cuvinte, consumul ei se face în virtutea protecției planetei și a economisirii.
În 2014, experții de la Consumer Reports au testat gustul unei varietăți de produse cu proteine de greier, inclusiv batoane, gustări și prăjituri.
„Verdictul lor a fost că nu am avea nici cea mai mică idee că mâncăm greieri. Gustul produselor a variat, dar niciunul dintre ele nu a fost în niciun fel dezgustător. Și, în timp ce alimentele cresc pe câmp, insectele trăiesc în intimitate cu ele. Este imposibil să recoltezi culturile fără ca insectele să fie amestecate cu ele. Din acest motiv, anumite organisme internaționale permit prezența unei anumite cantități de insecte în alimentele noastre.”
Prin aceasta se înțelege că nu ar trebui să ne producă nici un soi de repulsie. Acest produs Bio, făina de greiere, sau pulberea de greieri, se obține prin măcinarea greierilor întregi și uscați, iar rezultatul este un aliment cu proteine integrale. Uneori este folosită ca pudră proteică în smoothie-uri sau pentru a face batoane proteice. De asemenea, poate fi înlocuită cu 25% din făină în orice rețetă. Este un adaos ușor de adăugat la o varietate de alimente, inclusiv prăjituri, și chiar salate, scrie playtech.ro, citat de ȘtiriPeSurse.
Aceste produse, inevitabil, au apărut și pe piața românească, iar comercianții o vând la suta de grame, asta însemnând, clar, un preț pe măsură. Ne-am interesat de curiozitate și am aflat cât costă făina de greiere în România, iar unul din comercianții care vând acest produs Bio spune că îl vinde cu 96,25 de lei suta de grame, asta însemnând că un kilogram de făină de greiere costă 962 de lei.
Prețul chiar și pentru o sută de grame, este unul extrem de mare, dar culmea este, mai spune același comerciant, că lumea a început să fie interesată de acest produs și să-l și cumpere.
În octombrie 2022, dimensiunea pieței globale pentru acest gen de produse a fost estimată la 330,36 milioane de dolari și se preconizează că va ajunge la 374,40 milioane dolari până în 2028, informează playtech.ro.