Potrivit ONG-ului francez Global Health Advocate, în perioada 2020-2021, cele mai mari companii farmaceutice din lume (Pfizer, Sanofi, AstraZeneca) au cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a prelua controlul deplin asupra Uniunii Europene.
O dezvăluire deranjantă pentru Uniunea Europeană, organizație foarte slăbită în urma recentului scandal QatarGate, care a costat-o propriul post pe Eva Kaili, fostul președinte al Parlamentului European. La mai puțin de o lună de la această afacere, raportul ONG-ului francez Global Health Advocate, făcut public pe 18 ianuarie 2023, dezvăluie dedesubturile negocierilor, în 2020, dintre UE și lobby-urile farmaceutice pentru achiziția dozelor de vaccinuri. O operațiune care a avut loc în condiții extrem de opace.
Dar, dincolo de influența laboratoarelor asupra deciziilor luate de autoritățile europene, mai există un detaliu care nu a scăpat investigatorilor, și anume conflictele de interese. Prezentând dovezi, raportul dezvăluie că Richard Bergstrôm, numit de guvernul suedez să negocieze cu Big Pharma, a fost, până în 2016, director al EFPIA (Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice), o organizație foarte apropiată de Pfizer, Sanofi și Johnson and Johnson.
În raportul său, Global Health Advocate deplânge atitudinea Comisiei Europene, condusă de Von Der Leyen, care a semnat un contract în valoare de câteva miliarde de euro cu Pfizer. Ceea ce a stârnit indignarea ONG-ului este că laboratorul american a fost cel care a impus regulile jocului, dând directive Comisiei Europene cu privire la ceea ce trebuie sau nu dezvăluit publicului. Raportul arată că laboratoarele au avut ultimul cuvânt cu privire la ceea ce trebuie dezvăluit publicului.
De asemenea, raportul evidențiază presiunea puternică pe care Big Pharma a exercitat-o asupra statelor membre ale Uniunii Europene, amenințăndu-le că vor întrerupe investițiile în UE dacă Bruxelles-ul va accepta vreodată cererea formulată de India și Africa de Sud de a ridica brevetele.
În ultimele luni, nepublicarea contractelor semnate între Big Pharma și Comisia Europeană a continuat să provoace tensiuni în UE, multe țări solicitând ca aceste contracte să fie făcute publice în numele transparenței. Însă, în ciuda numeroaselor solicitări, Comisia Europeană, condusă de Von Der Leyen, refuză categoric să facă ceva în acest sens. Mai mult decât atât, CEO-ul Pfizer (laboratorul care a beneficiat cel mai mult de pe urma acestor contracte de cumpărare) refuză în mod categoric să depună mărturie în fața Parlamentului European.