Persoanele din Marea Britanie care au manifestat o atitudine critică și sceptică cu privire la măsurile de lockdown în pandemie au fost puse sub supraveghere guvernamentală folosindu-se resursele armatei țării, arată un raport publicat duminică.
Doar trei personalități publice s-au numărat printre zecile de mii de persoane care au protestat împotriva politicilor de blocare ale guvernului britanic.
Opiniile lor divergente, exprimate în mod deschis online prin intermediul rețelelor de socializare, au fost ulterior raportate către guvern. Daily Mail menționează:
Documentele obținute de grupul pentru libertăți civile Big Brother Watch și publicate în exclusivitate de acest ziar expun activitatea celulelor guvernamentale precum Unitatea de contra-dezinformare, din cadrul Departamentului pentru Mediul Digital, Cultură, Media și Sport, și Unitatea de Răspuns Rapid din cadrul Biroului Cabinetului.
Dar cea mai secretă este Brigada 77 a Ministerului Apărării, care desfășoară „acțiuni neletale și pârghii nonmilitare legitime ca mijloace de a întâmpina comportamentele adversarilor”. Potrivit unui denunțător care a lucrat pentru brigadă în timpul lockdown-ului, unitatea și-a depășit cu mult misiunea de a viza puterile străine.
Aceștia au spus că au fost analizate conturile de pe rețelele de socializare ale cetățenilor britanici – o activitate inacceptabilă pe care Ministerul Apărării a negat în mod repetat, în public, că ar fi efectuat-o.
Denunțătorul care a lucrat în cadrul armatei britanice a declarat ziarului: „Este destul de evident că activitățile noastre au dus la monitorizarea populației din Marea Britanie…, monitorizarea postărilor pe rețelele sociale ale oamenilor obișnuiți, speriați. Aceste postări nu conțineau informații neadevărate sau coordonate – exprimau doar teamă.”
Fostul ministru britanic pentru Brexit, David Davis, membru al Consiliului Privat, a declarat pentru ziar: „Este scandalos că oamenii care pun la îndoială politicile guvernului au fost supuși supravegherii ascunse” și a contestat risipa de bani publici.
Jurnalistul Hitchens consideră că a fost „interzis în umbră/shadow banning” pe rețelele de socializare din cauza criticilor sale, opiniile sale fiind cenzurate prin faptul că au fost înlăturate din rezultatele căutărilor online. Același lucru se petrece cu jurnaliștii ActiveNews și cu pagina de Facebook a publicației.
„Cel mai uimitor lucru legat de marea panică Covid au fost atacurile pe care statul le-a săvârșit asupra libertăților fundamentale fără ca nimănui să-i pese, nu mai spunem să protesteze”, a spus Hitchens.