Guvernul britanic a lansat marti, 7 februarie, procedura de consultare publica privind proiectul „Britcoin”, moneda digitala a bancii centrale (CBDC). Dupa”„iarna cripto” din 2022, care a dus la prabusirea pretului criptomonedelor si la falimente in lant in industrie, Banca Angliei si Trezoreria dau asigurari ca o lira digitala sustinuta de stat ar fi la fel de sigura ca banii cash, scrie The Guardian.
Gilda Popa
Jeremy Hunt, ministrul britanic de Finante, si Andrew Bailey, guvernatorul Bancii Angliei, spun ca Executivul nu a luat inca o decizie finala cu privire la proiectul „Britcoin”, dar documentul pus in consultare publica sustine ca o lira digitala va fi necesara la un moment dat in viitor. Banca Angliei si Trezoreria mentioneaza totodata ca o lira digitala ar fi supusa unor standarde riguroase de confidentialitate si protectie a datelor.
Lira digitala ar urma sa fie interschimbabila cu numerarul si nu s-ar plati dobanda pentru lire sterline detinute in forma digitala.
„La fel ca platile digitale si conturile bancare actuale, lira digitala nu ar fi anonima, deoarece capacitatea de a identifica si verifica utilizatorii este necesara pentru a preveni infractiunile financiare. Acest lucru este esential pentru incredere in bani si, prin urmare, pentru utilizarea pe scara larga a lirei digitale”, se arata in documentul citat.
Peste o jumatate dintre britanici isi fac platile curente cu cardul
Banca si Trezoreria considera ca aparitia monedelor digitale private risca fragmentarea sistemului monetar si considera ca va fi necesara o optiune oficiala fiabila si eficienta la criptomonede, deoarece utilizarea numerarului continua sa scada.
Banca a recunoscut ca platile in numerar sunt in scadere, acesta fiind un semnal al tranzitiei catre o economie digitala. In 2021, platile cu cardul au reprezentat aproape 60% din platile din Regatul Unit, iar 32% din toate platile au fost contactless, mentioneaza The Guardian.
„Pe masura ce lumea si modul in care platim pentru lucruri devin mai digitalizate, argumentele pentru o lira digitala in viitor continua sa creasca. O lira digitala ar oferi o noua modalitate de a plati, de a ajuta afacerile, de a mentine increderea in bani si de a proteja mai bine stabilitatea financiara. Cu toate acestea, exista o serie de implicatii pe care munca noastra tehnica va trebui sa le analizeze cu atentie. Aceasta consultare si munca ulterioara pe care Banca o va face acum vor sta la baza a ceea ce ar fi o decizie profunda pentru tara cu privire la modul in care folosim banii”, argumenteaza oficialii britanici in documentul citat.
Cu toate acestea, Regatul Unit nu este inca pregatit sa elimine numerarul. Astfel, statisticile prezentate in documentul citat arata ca aproximativ 1,2 milioane de adulti din Marea Britanie nu au un cont bancar si aproximativ o cincime dintre oameni numesc numerar ca metoda de plata preferata.
In prezent, 11 tari au lansat deja CBDC
Alte banci centrale majore – inclusiv Federal Reserve in SUA si Banca Centrala Europeana – analizeza emiterea propriilor monede digitale (CBDC), desi planurile Regatului Unit sunt intr-un stadiu mai avansat.
Potrivit instrumentului de urmarire a diferitelor de stadii de implementare a CBDC al Consiliului Atlantic, exista 11 tari care au lansat propriile CBDC si toate se afla in Caraibe, in afara de Nigeria. Alte 17 state sunt in faza de proiect pilot, intre care China este la un stadiu extrem de avansat de implementare. Cele mai multe dintre aceste state sunt in Asia.
Marea Britanie se afla inca in faza de dezvoltare a propriului proiect CBDC impreuna cu alte 33 de tari.