“Legea talionului in energie” a fost depusa in Senat. Este vorba despre un proiect de lege prevede ca nu se poate dezafecta nicio capacitate de producere a energiei eiectrice pe baza de carbune pana cand nu se pune in loc o alta capacitate care sa produca minim o cantitate echivaienta, din orice alta sursa.
Pentru ca Romania a ajuns din exportator net de energie electrica, importator net, pentru ca doar trei ani a inchis 25% din capacitatile de productie de energie electrica, prin proiectul de lege se introduce “legea talionului in energie”, arata initiatorii.
Propunerea este sa nu se poata dezafecta nicio capacitate de producere a energiei electrice pe baza de carbune pana cand nu se pune in loc o alta capacitate care sa produca minim o cantitate echivaienta de energie electrica, din orice alta sursa:
-MWh/MWh – se scoate o sursa care produce timp de o ora o putere de 1MW din arderea carbunelui, doar dupa ce se introduce inainte in Sistemul Energetic National o alta capacitate de productie care sa poata produce in aceeasi ora, minim aceeasi cantitate, din orice alta sursa producatoare de energie electrica.
Perioada in care se masoara cantitatea de energie produsa este 1 an calendaristic si se retine cantitatea medie de energie produsa de sursa respectiva in ultimii 3 ani.
Pretul de vanzare
“Conform legii de adoptare a OUG 108/2022, Guvernul si Parlamentul Romaniei si-au asumat un calendar de scoatere din Sistemul Energetic Nationai a capacitatilor de productie a energiei electrice pe baza de carbune pana in anul 2032 neconditionat de punerea altor capacitati similare de productie in schimb, din orice alte surse. O astfel de abordare creste riscul destabilizarii Sistemului Energetic Romanesc care depinde in procent de aproximativ 30% de surse de producere a energiei electrice in banda, din carbune.
O astfel de abordare de scoatere din sistem a surselor de energie electrica fara a fi inlocuite de altceva, creste dependenta Romaniei de importui de energie electrica si influenteaza pretul de vanzare in Romania, o tara cu un mix energetic aproape ideal. Avand in vedere faptul ca intre principalele cauze ale crizei preturilor la energie este diferenta negativa intre cantitatea de energie existenta si cererea de energie din piata, este esential sa nu scoatem surse de producere a energiei din sistem inainte de a pune capacitati similare in loc”, se arata in nota de fundamentare.
Initiatorii mai precizeaza ca in ceea ce priveste prevederile de decarbonizare a sistemului energetic romanesc din PNRR, nu exista vreo prevedere care interzice punerea in functiune ale unor noi capacitati inaintea eliminarii celor asumate.
Termen pentru decarbonizare
“Avand in vedere ca pana la atingerea termenului limita de decarbonizare – anul 2032 – mai sunt 10 ani, asumarea prin lege a instalarii unor noi capacitati de productie este o situatie realizabila, indiferent de coloratura politica a viitoarelor guverne ale Romaniei. Cu atat mai mult cu cat exista o serie de finantari pentru noi capacitati de producere a energiei electrice Hidroelectrica.
Romania are neterminate surse noi de producere a energiei electrice, chiar daca nu exista constrangeri de natura legala – amenajarile hidroenergetice de pe Raul Jiu de la Valea Sadului si Curtisoara, centralele pe gaz de la Isalnita, Iernut, Turceni. Pentru toate aceste proiecte exista finantare, dar din diverse motive lucrarile nu au fost finalizate. O lege care impune obligatia de a putea scoate din sistemul energetic o sursa de energie pe baza de carbune, doar dupa ce a fost introdusa o capacitate de productie noua inainte, ar face ca Guvernul Romaniei sa gestioneze mult mai atent astfel de proiecte noi de producere a energiei electrice”.
*Cititi aici Nota de fundamentare