Obligativitatea purtării măștilor faciale, care ar fi trebuit să ajute la împiedicarea răspîndirii virusului chinezesc, a fost una din nebuniile considerate sacre de către hoardele de educați degeaba și de empatici urlători în anii molimei.
În numele sfintei și apărătoarei măști, s-au comis orori și s-au întîmplat elucubrații, în timp ce, desigur, s-au făcut și miliarde de către tot felul de „băieți deștepți”, cu sprijinul guvernelor din ce în ce mai tiranice, izvorîtoare de ucazuri din ce în ce mai absurde.
Pentru lipsa măștii au fost bătuți de poliție oameni pe mai multe continente. Au fost dați cu capul de asfalt oameni, desigur, pentru sănătatea lor și a celor din jur. Au fost încătușați oameni care îndrăzniseră să umble fără mască pe plaja pustie. Au fost amendați oameni amărîți cu sume exorbitante în raport cu veniturile lor.
La polul elucubrant al poveștii, s-a mîncat în restaurant pe sub mască, s-a purtat mască de către nefericiți zdrobiți de panică, cînd erau singuri în mașină sau înotau în mare, părinți dilii și-au ascuns doi ani fața de copiii lor nou-născuți, experți în gura cărora se uitau, stupefiant, oameni cu școală și, anterior molimei, aparent cu toate țiglele pe casă, recomandau să se poarte două, trei măști una peste alta, s-a purtat mască în case și s-a dormit cu mască.
Și acum?! Acum ne anunță însăși insalubra platformă de propagandă New York Times că obligativitatea purtării măstii nu a avut nici un impact semnificativ pozitiv în combaterea molimei. Da, chiar NYT, susținătorii fără rezerve, rușine sau urmă de bun simț ai tuturor aberațiilor etatiste cu iz totalitar din perioada molimei, publică senin despre cum cel mai amplu studiu de tip meta-analiză efectuat pe această temă de epidemiologi de la Oxford pentru Cochrane, sugerează că impactul obligativității purtării măștilor a fost practic nul. E un lucru care de altfel se putea deduce cu ridicat grad de plauzibilitate -de o vreme deja datele relevante fiind destul de mature- și prin metode de analiza statistică comparativă relativ simple.
Reflexivii de la NYT se întreabă dacă oare am învățat ceva din această lecție. Doar n-o să întrebe cine plătește pentru abominațiile și smintelile de felul celor mai sus pomenite…
În fine, asta e, tovarăși! S-a scris chiar în „marea presă de calitate de peste ocean”: din „poartă mască, arată că îți pasă!” (mereu avînd un subînțeles, „că altfel ți-o iei de nu te vezi, conspiraționist ticălos!” la final) nu au mai rămas decît empatia fariseic trîmbițată, vanitoasa semnalare de virtute și credulitatea aia greșită, cea hrănită de spaimă.