man Model National Prima pagină

Doliu în lumea artelor. O cunoscută artistă plastică româncă a decedat în Italia. Era stabilită la Roma de peste 30 de ani

A murit artista plastică Doina Botez, la vârsta de 72 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina pe pagina de Facebook a Academia di Romania in Roma.

„Mulți dintre noi am crescut cu cromatica, peisajele de vis și personajele luminoase create de Doina Botez, fără să știm că artista care a ilustrat cărțile copilăriei noastre și a dat viață desenelor animate de la Animafilm ne lua de fapt ușor de mână în universul ei plin de imaginație și imaginație; sau că în spatele acelor chipuri fermecătoare și ochi luminoși se aflau mâna și privirea unei pictorițe care căuta orizonturi mai largi decât cele care o cantonau în anii ’80 în realitatea întunecată și absurdă a regimului comunist.

Artista, care a descoperit Orașul Etern la mijlocul anilor 1980, s-a întors să trăiască acolo în 1989 și tocmai în Italia a cunoscut libertatea de exprimare artistică și notorietatea.

În căutarea libertății și a luminii fără limite, Doina Botez a zburat acum și mai sus, în timp ce noi, ceilalți, rămânem aici jos, spectatori muți ai zborului ei, păstrători ai memoriei ei și pătrunși de căldura și de liniile fermecătoare ale picturilor sale.

……….

Doina Botez s-a născut la București în 1951. A absolvit Facultatea de Arte Plastice în 1975, cu bursa de merit ‘Ion Andreescu’ obținută în 1974, la Institutul Universitar ‘Nicolae Grigorescu’ din București.

S-a dedicat ilustrației de carte, în special pentru copii, precum și picturii și graficii, devenind, de asemenea, scenograf pentru compania românească de filme de desene animate Animafilm.

Din 1974, a participat la expoziții de grup organizate de Ordinul Artiștilor Plastici din România.

În 1984, a primit o bursă de studii în Italia, în cadrul acordului cultural italo-român.

În lucrările sale reușește să exprime și unele aspecte tragice ale dictaturii, ajungând chiar să ilustreze versurile poetei disidente Ana Blandiana.

Locuiește și lucrează la Roma din 1989. A devenit cetățean italian în 2004.

În ianuarie 1996, la invitația guvernului român, cu ocazia expoziției „Monumenta Romaniae Vaticana”, a executat o interpretare a „Madonei Române” ca dar pentru Sanctitatea Sa Ioan Paul al II-lea.

În anul 2000, a executat o lucrare monumentală reprezentând o bacanală cu personaje și simboluri tipice procesiunii dionisiace, pictură care împodobește una dintre cupolele peșterilor de învechire și rafinare ale cramei Mastroberardino.

În 2009, a primit patronajul Soprintendenza Speciale per il Patrimonio Storico Artistico Artistico ed Etnoantropologico e per il Polo Museale della Città di Roma pentru expoziția personală „Nosce te ipsum” în Sala delle Colonne din Castel Sant’Angelo din Roma.

În 2013, Skira Editore a publicat albumul monografic „Doina Botez, Il corpo dell’immagine, opere 1989 -2013”, editat de Flaminio Gualdoni”, a transmis Academia di Romania.

La rândul său, Ministerul Culturii a transmis condoleanțe:

„Rămas bun, Doina Botez!

Absolventă, în 1975, a Universitatății Naționale de Arte București, pe atunci Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, artista plastică Doina Botez a vernisat în numeroase spații publice și private din România, dar mai ales din străinătate și a câștigat inimile iubitorilor de artă de pretutindeni. S-a dedicat ilustrării cărților, în special a celor pentru copii, precum și picturii și graficii, devenind totodată scenografă pentru studioul de desene animate Animafilm. În 2009, a prezentat la Roma, în prestigioasa Sală a Coloanelor din Muzeul Național Castel Sant’Angelo, o expoziție personală de grafică și pictură. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Culturii și a explorat tema metamorfozei ca instrument de analiză și introspecție a ființei umane, temă de cercetare dezvoltată de artistă în ultimul timp. Lucrările ei, pentru care îi mulțumim, pot fi admirate în colecții private sau publice din România, dar și din numeroase alte țări precum Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Brazilia etc.”

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *