man Model National Știri

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer colorectal în stadii avansate. Cercetătorii nu au descoperit cauza

Rata cancerului colorectal la persoanele tinere a crescut în ultimii ani. Și mai îngrijorător este faptul că majoritatea cazurilor diagnosticate se află într-un stadiu avansat, iar cercetătorii nu sunt siguri de cauzele acestor cancere, scrie NBCNews.
Potrivit noilor statistici ale Societății Americane de Cancer, proporția de cancer colorectal care a apărut la persoanele cu vârsta sub 55 de ani s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%. Aceasta înseamnă că, din cele aproximativ 1,3 milioane de persoane din SUA care trăiesc cu cancer colorectal în Statele Unite în 2019, aproximativ 273.800 aveau mai puțin de 55 de ani. 
Persoanele născute după 1990, au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai multe șanse de a face cancer rectal în comparație cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Journal of the National Cancer Institute. Cifrele cresc într-un ritm alarmant. Un studiu publicat în 2021, în JAMA, a estimat că, în doar șapte ani, cancerul colorectal va fi principala cauză a deceselor cauzate depatologii oncologice la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani. 

„Acest lucru este în contrast puternic cu persoanele de peste 50 de ani, care sunt eligibile pentru screening, unde ratele și decesele cauzate de cancerul colorectal au scăzut constant timp de mai multe decenii”, a declarat într-un interviu Dr. Kimmie Ng, director al Young-Onset Colorectal Cancer Center din cadrul Dana Farber Cancer Institute.

Noile statistici au arătat, de asemenea, că diagnosticele în stadiu avansat urcă rapid în toate cazurile de cancer colorectal din SUA, sărind de la 52% la mijlocul anilor 2000 la 60% în 2019. Cele mai multe cazuri diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat. Cancerul avansat sau în stadiul 4 este adesea un cancer care nu poate fi vindecat sau care nu dispare complet cu tratament, dar poate fi uneori controlat.

„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases. „Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală.”  

Mulți adulți mai tineri încă nu sunt conștienți de faptul că li se poate întâmpla și lor, ceea ce îi poate determina să considere simptomele timpurii drept altceva, a spus May. S-a constatat că diagnosticele greșite sunt frecvente în rândul tinerilor cu cancer de colon, sugerează cercetările anterioare. „Când am fost formată în medicină am fost învățată că aceasta era o boală a bătrânilor, mai exact o boală geriatrică”, a spus May. „Știm că acum afectează oameni aflați în floarea vârstei”.

De ce crește numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere?

Factorii de risc cunoscuți în ceea ce privește stilul de viață, inclusiv ratele mai mari de obezitate, persoanele mai tinere care duc un stil de viață mai sedentar decât în trecut și care au o dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, toate acestea contribuie probabil la această creștere, spun cercetătorii.

Însă unii au îndoieli:

„Nu este vorba doar de dietă și de stilul de viață, mai este și altceva”, a declarat Ng într-un interviu. „Vedem atât de mulți pacienți tineri cu cancer colorectal care urmează un stil de viață și o dietă foarte sănătoasă”. Din 2010 până în 2019, rata de incidență a cancerului colorectal a crescut în fiecare grup rasial și etnic din SUA.

Genetica, inclusiv istoricul familial de sindrom Lynch sau polipii, joacă un rol în incidența cancerului colorectal al unei persoane, dar reprezintă doar aproximativ 25% din cazurile de cancer la tineri, potrivit lui Phillip Daschner, directorul de program al ramurii de imunologie, hematologie și etiologie a cancerului din cadrul Diviziei de Biologie a Cancerului a Institutului Național de Cancer.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *