man Model National Știri

Inteligența artificială, concepută pentru a ne citi gândurile? Cercetătorii se mândresc cu o nouă descoperire terifiantă

Un studiu recent, programat să fie prezentat la o viitoare conferință privind viziunea computerizată, demonstrează că Inteligența Artificială  poate citi scanările cerebrale și poate recrea versiuni în mare măsură realiste ale imaginilor pe care le-a văzut o persoană. Potrivit cercetătorilor, pe măsură ce această tehnologie se dezvoltă, ea ar putea avea numeroase aplicații, de la explorarea modului în care diverse specii de animale percep lumea până la, poate, într-o zi, înregistrarea viselor umane și sprijinirea comunicării în cazul persoanelor paralizate, relatează Science. 

Multe laboratoare au folosit inteligența artificială pentru a citi scanările cerebrale și a recrea imagini pe care un subiect le-a văzut recent, cum ar fi fețele umane și fotografiile de peisaje. Noul studiu marchează prima dată când un algoritm de inteligență artificială numit Stable Diffusion, dezvoltat de un grup german și făcut public în 2022, a fost folosit pentru a face acest lucru. Stable Diffusion este similar cu alte AI „generative”.

Pentru noul studiu, un grup din Japonia a adăugat un aspect suplimentar la sistemul Stable Diffusion standard, asociind descrieri suplimentare de text despre mii de fotografii cu modele cerebrale provocate atunci când aceste fotografii au fost observate de participanți în cadrul unor studii de scanare a creierului.

„Este o abordare nouă care încorporează informații textuale și vizuale pentru a descifra creierul”, spune Ariel Goldstein, un neurolog de la Universitatea Princeton care nu a fost implicat în această lucrare.

Algoritmul de inteligență artificială utilizează informații colectate din diferite regiuni ale creierului implicate în percepția imaginilor, cum ar fi lobii occipital și temporal, potrivit lui Yu Takagi, un specialist în neuroștiințe de sistem de la Universitatea din Osaka care a lucrat la experiment. 

Sistemul a interpretat informațiile provenite de la scanările cerebrale prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care detectează modificările fluxului sanguin în regiunile active ale creierului. Atunci când oamenii privesc o fotografie, lobii temporali înregistrează în mod predominant informații despre conținutul imaginii (oameni, obiecte sau peisaj), în timp ce lobul occipital înregistrează în mod predominant informații despre aspect și perspectivă, cum ar fi scara și poziția conținutului. Toate aceste informații sunt înregistrate de fMRI, deoarece acesta captează vârfurile de activitate cerebrală, iar aceste modele pot fi apoi reconvertite într-o imagine de imitație cu ajutorul AI.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *