ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Sunt afectați producătorii de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, carne și ouă.
De la începutul războiului din Ucraina, România se afla sub presiunea fluxurilor masive de produse agro-alimentare ucrainene, ceea ce a generat fermierilor români pierderi estimate de aceștia la 200 de milioane de euro, atrag atenția patru organizații din industria alimentară reunite sub titulatura de Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Aceasta a transmis Președintelui și Guvernului o scrisoare deschisă prin care cer măsuri urgente precum:
– monitorizarea, contorizarea și controlul siguranței alimentare produselor agricole și agroalimentare care se află în „tranzit” sau importate din Ucraina,
– introducerea clauzei de salvgardare
– introducerea obligativității ca marfa ucraineană să respecte aceleași condiții de calitate cu marfa UE alocarea a 200 de milioane de euro din alte surse decât PAC pentru producătorii agricoli și procesatorii primari de cereale și oleaginoase, în situația în care nu vor fi despăgubiți, fermierii vor reintroducerea tarifelor vamale pentru importul în anumite țări din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria pentru anumite produse importate direct sau prin alte țări, respectiv din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre și ouăle, laptele și mierea
„Costurile mari pentru serviciile de logistică/distribuție, absența unei disponibilități logistice, reducerile mari de preț pentru mărfurile ucrainene care sufocă literalmente piața românească, au afectat grav piața produselor locale și implicit veniturile sectorului agro-alimentar din România. Acest lucru s-a resimțit și datorită secetei pedologice severe, scăderii producțiilor din zonele afectate și producția națională, ajungând la un impact de -100 euro pe tona de cereale”, transmite Alianța.
„O parte importantă din porumbul ucrainean de la recolta din 2021 a fost recoltat ca și recoltă în 2022 pe timp de ploaie. Costurile de uscare îi fac pe fermierii ucraineni să nu efectueze această operațiune și acest porumb care a trecut în România, era în procent de 75% deteriorat și impropriu pentru consumul uman și furajer. În porumbul ucrainean s-a găsit aflatoxină, micotoxine, o rată mare de boabe sparte, praf și multe altele ca reziduuri de pesticide, care sunt interzise în U.E. Dar, din cauza faptului că UE a suspendat certificatul veterinar, aceste produse au avut undă verde să treacă granițele fără niciun control”, mai spun fermierii.
„Valoarea FFA ( aciditate grasă liberă) a semințelor de rapiță provenite din Ucraina depășește limitele legale. Unii vânzători ucraineni, în colaborare cu unii intermediari români, au venit la origini (UKR și RO), producând astfel daune mari”, au transmis fermierii.