Ratele la banca raman constante. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 are aceeasi valoare din 20 martie 2023. Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri cotatia ROBOR: 6,85%.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos, luna trecuta, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 7%, si estimeaza o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul lui 2024. BNR estima in noiembrie 2022 o inflatie de 11,2% pentru finalul anului 2023. Potrivit lui Mugur Isarescu, o inflatie de 4,2% in 2024 este in afara tintei ( 2,5 la suta ±1 punct procentual-n.r) dar este “rezonabila” daca ne uitam la contextul geopolitic. BNR a decis in 9 februarie 2023 cu privire la dobanda-cheie: a ramas, deocamdata, la nivelul de 7% pe an, fara sa mai fie marita. Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit.
BNR a mai stabilit tot atunci si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.