Prin analizarea roboților și a datelor privind ocuparea a 1.000 de locuri de muncă, cercetătorii au dezvoltat un instrument care poate evalua riscul de automatizare al unui loc de muncă. Acesta arată că anumite profesii, precum cea de profesor, avocat sau fizician, sunt mai puțin predispuse la a fi înlocuite de roboți în viitor. În schimb, ambalatorii de carne, femeile de serviciu și constructorii sunt mai expuși la acest risc.
Deși ideea de a fi înlocuit de o mașină poate părea ca un scenariu conspirativ, experții avertizează că acest lucru ar putea deveni o realitate pentru mulți oameni în viitor. Recent, cercetătorii de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne au dezvoltat un instrument interactiv care poate dezvălui cele mai multe și cele mai puține locuri de muncă care ar putea fi preluate de roboți, scrie Daily Mail.
Pentru a crea acest instrument, echipa a combinat literatura științifică și tehnică privind abilitățile robotice cu statisticile privind ocuparea forței de muncă și salariile pentru 1.000 de locuri de muncă.
Acest lucru le-a permis să calculeze care dintre locurile de muncă existente sunt cele mai expuse riscului de a fi ocupate de roboți în viitor.
„Există mai multe studii care prezic câte locuri de muncă vor fi automatizate de roboți, dar toate se concentrează pe roboții software, cum ar fi recunoașterea vorbirii și a imaginilor, robo-consilierii financiari, chatbots și așa mai departe”, a explicat profesorul Dario Floreano, care a condus studiul.
„În plus, aceste previziuni oscilează în mod sălbatic în funcție de modul în care sunt evaluate cerințele posturilor și abilitățile software. Aici, luăm în considerare nu numai software-ul de inteligență artificială, ci și roboții inteligenți reali care efectuează muncă fizică și am dezvoltat o metodă pentru o comparație sistematică a abilităților umane și robotice utilizate în sute de locuri de muncă”.
Calculele echipei arată că locurile de muncă care necesită o precizie milimetrică a mișcărilor sunt cel mai probabil să fie preluate de roboți, care pot replica aceste mișcări. În același timp, locurile de muncă care necesită gândire critică sau creativitate au cele mai puține șanse de a fi preluate de roboți, care nu au aceste abilități.
Ce locuri de muncă sunt susceptibile de a fi preluate de roboți
Rezultatele lor clasifică cele 1.000 de locuri de muncă în ordinea celor mai multe spre cele mai puține șanse de a fi preluate de roboți. În general, se arată că locurile de muncă din industria alimentară, construcții și întreținere, construcții și extracție sunt cele mai susceptibile de a fi preluate de roboți.
În schimb, locurile de muncă din Educație, formare și bibliotecă, Servicii comunitare și sociale și Management sunt cele mai puțin expuse riscului.
Pe baza rezultatelor, cercetătorii au elaborat o metodă care să sugereze cele mai ușoare tranziții profesionale pentru persoanele ale căror locuri de muncă sunt în pericol, metodă pe care, spun ei, guvernele ar putea să o folosească pentru a reduce șomajul în viitor.
Conform instrumentului dezvoltat, locurile de muncă care implică sacrificarea și împachetarea cărnii ar putea fi înlocuite în viitor cu roluri precum bobinatori, operatori de mașini de înfășurare, răsucire și tragere a textilelor sau chiar operatori de mașini de răsucire. Între timp, îngrijitorii și femeile de serviciu ar fi cele mai potrivite pentru a deveni modele, potrivit instrumentului.
Până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă
Noul studiu vine la scurt timp după ce Forumul Economic Mondial a avertizat că, până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă. Cercetarea prevede că roboții vor înlocui rapid oamenii în sectoarele contabilității, gestionării clienților, industriei, serviciilor poștale și de secretariat.
Locurile de muncă care necesită „abilități umane”, cum ar fi vânzările, marketingul și serviciile pentru clienți, ar trebui să înregistreze o creștere a cererii, împreună cu comerțul electronic și social media.
O provocare majoră va fi reconversia profesională a lucrătorilor, care vor fi ei înșiși presați să își actualizeze competențele, în special în domeniile „creativității, gândirii critice și persuasiunii”, potrivit studiului.
„Este esențial ca întreprinderile să își asume un rol activ în sprijinirea forței de muncă existente prin recalificare și perfecționare, ca indivizii să adopte o abordare proactivă a propriei lor învățări pe tot parcursul vieții și ca guvernele să creeze un mediu propice pentru a facilita această transformare a forței de muncă. Aceasta este principala provocare a timpului nostru”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!