ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Potrivit viceprimarului orașului, Igor Krohmal, creșterea cimitirului nu este posibilă, iar noile înmormântări sunt interzise în cadrul rezervației istorico-culturale „Cimitirul de pe strada Zelena”. În trecut, era posibil să se cumpere locuri de înmormântare acolo, dar această normă a fost abolită în 2007. Cu toate acestea, oamenii care au documente relevante pentru aceste parcele au dreptul la înmormântare acolo.
Deoarece nu este posibil să se facă noi înmormântări și pentru că sunt multe restricții privind îngroparea în mormintele lăsate în paragină, autoritățile au hotărât să ia o altă cale. Acestea vor să exhumeze rămășițele din mormintele românești și să le scoată la vânzare.
În ceea ce privește mormintele pentru care nu există informații despre proprietari sau urmași, autoritățile plănuiesc să le inventarieze și să le scoată la licitație.
Potrivit declarațiilor viceprimarului, cele mai multe dintre aceste morminte datează din perioada românească, dar nu există documente de arhivă, inscripții sau identificare, astfel încât autoritățile nu pot afla cine sunt proprietarii sau urmașii acestora. Se estimează că există aproximativ 200 de astfel de morminte în cimitir.
În orice caz, această decizie ridică întrebări cu privire la respectul față de cei decedați, față de istoria și cultura acestui loc. Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți este unul dintre cele mai mari și mai importante cimitire din Ucraina și are o istorie bogată și variată. În acest cimitir au fost îngropați, totodată, artizani ai Marii Uniri de la 1918.
Cu toate acestea, decizia de a exhuma rămășițele din mormintele românești, și scoaterea criptelor la licitație ridică îngrijorări cu privire la păstrarea și respectarea patrimoniului cultural și istoric al orașului Cernăuți, relatează BucPress.