ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Dar până în iunie 2021, povestea sfârșitului pandemiei a ieșit din scenariu. Țări puternic vaccinate, precum Israelul, se confruntau cu un nou val de infecții cu covid, ratele de vaccinare începuseră să încetinească, iar scepticismul public era un bulgăre de zăpadă.
Dezvăluirea întârziată
Peter Doshi, profesor asociat la Facultatea de Farmacie a Universității din Maryland, a accesat aceste documente de la autoritatea canadiană de reglementare a medicamentelor, Health Canada.
„Din documente reiese clar că aceste analize erau vechi de aproape patru luni în momentul în care au devenit publice”, a declarat Doshi.
„Este dezamăgitor faptul că nici Pfizer, nici autoritățile de reglementare nu au dezvăluit aceste date până când a fost prea evident să se ignore noile focare din Israel și Massachusetts, care au arătat clar că performanțele vaccinului nu rezistau.”
Atunci când vaccinurile cu ARNm au fost autorizate pentru prima dată în 2020, oamenii de știință de la FDA au enumerat „lacunele” critice din baza de cunoștințe. Două dintre ele – eficacitatea împotriva transmiterii virale și durata protecției.
Apoi, în timpul unei campanii de vaccinare din ușă în ușă, Fauci i-a spus unui locuitor nevaccinat: „în cazul foarte, foarte, foarte, foarte rar în care te îmbolnăvești, chiar dacă ești vaccinat … nici măcar nu te simți rău, e ca și cum nici nu ai ști că ai fost infectat”.
Martin Kulldorff, biostatistician și profesor de medicină la Harvard (în concediu), se declară dezamăgit de lipsa de transparență.
„În domeniul sănătății publice, este important să fii sincer cu publicul. Pfizer ar fi trebuit să raporteze scăderea eficacității vaccinului în comunicatul de presă din 1 aprilie 2021, despre care, în mod clar, știa la momentul respectiv”, a declarat Kulldorff.
Apoi, în timpul unei campanii de vaccinare din ușă în ușă, Fauci i-a spus unui locuitor nevaccinat: „în cazul foarte, foarte, foarte, foarte rar în care te îmbolnăvești, chiar dacă ești vaccinat… nici măcar nu te simți rău, e ca și cum nici nu ai ști că ai fost infectat”.
Martin Kulldorff, biostatistician și profesor de medicină la Harvard (în concediu), se declară dezamăgit de lipsa de transparență.
„În domeniul sănătății publice, este important să fii sincer cu publicul. Pfizer ar fi trebuit să raporteze scăderea eficacității vaccinului în comunicatul de presă din 1 aprilie 2021, despre care, în mod clar, știa la momentul respectiv”, a declarat Kulldorff.
Pfizer nu a dat nicio explicație pentru motivul pentru care a întârziat publicarea datelor sale. FDA nu a confirmat când a aflat prima dată despre scăderea eficacității, iar Health Canada nu a răspuns până la termenul limită.
Rezultatul ascunderii datelor?
În această întârziere de patru luni, aproximativ 90 de milioane de americani au stat la coadă pentru a se vaccina (vezi graficul), fără să știe că datele erau deja în mână, lăsând să se înțeleagă că două doze ar putea să nu fie ultima cerință.
Doshi a speculat că, dacă publicul ar fi fost informat despre scăderea eficacității în aprilie 2021, acest lucru ar fi putut împiedica o campanie de vaccinare care avea un impuls enorm.
„Dezvăluirea publică a faptului că eficacitatea s-a diminuat atât de curând după autorizare ar fi putut submina credibilitatea autorităților, care proiectaseră o mare încredere în capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei”, a spus Doshi.
„De asemenea, evaluarea siguranței s-a bazat pe o serie de două doze, astfel încât publicarea unor date care ar fi putut declanșa o conversație despre faptul că oamenii au nevoie de doze suplimentare ar fi putut cu siguranță să ridice întrebări cu privire la siguranța vaccinului”, a adăugat Doshi.
La câteva săptămâni după ce Pfizer a publicat datele privind scăderea eficacității, președintele Biden a impus tuturor lucrătorilor federali (și angajaților contractorilor) să se vaccineze în termen de 75 de zile, în caz contrar urmând să fie sancționați sau să li se desființeze contractul de muncă.