ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Canalul Bîstroe este văzut de oficialii ucraineni ca o rută alternativă pentru exporturile de cereale, ceea ce ActiveNews a afirmat și demonstrat de la începutul Scandalului Bîstroe.
Vicepremierul Ucrainei Oleksandr Kubrakov a declarat că ceea ce este cunoscut sub numele de „Clusterul Dunării” oferă o rută alternativă viabilă de export, transmite Reuters, citat de agenția Știripesurse.
„Fără îndoială, Clusterul Dunării a devenit un element critic al securității alimentare globale în fața exploatării limitate a porturilor maritime de la Marea Neagră”, a declarat Kubrakov pe Facebook.
Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.
Ucraina adâncește canalul Bîstroe, arată sursa citată, cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale fluviale și speră că un canal mai adânc va permite exportul lunar a încă 500.000 de tone.
Kubrakov a declarat că lucrările de săpături la canal sunt „operaționale” și că Ucraina „relansează Canalul Bîstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene”.
Ucraina anunță că este îngrijorată de interdicțiile de import impuse tranzitului produselor sale alimentare prin țările din Europa de Est, care se tem că aprovizionarea cu alimente ucrainene ar putea avea un impact negativ asupra fermierilor locali.
Trei porturi ucrainene la Marea Neagră, care au fost inițial blocate după invazia Rusiei, exportă cereale încă din luna iulie a anului trecut, în cadrul Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, intermediată de Turcia și Organizația Națiunilor Unite.
Exporturile masive se realizează pe Bîstroe în detrimentul interesului național și cu pericolul evident de distrugere completă a Deltei Dunării având în vedere dragarea noului Canal Dunîre – Marea Neagră până la 9 metri adâncime, după cum s-a arătat în Conferința de specialitate organizată de AUR la Parlament.