Partidul de guvernământ al Poloniei pune politica pe primul loc în timp ce încearcă să consolideze sprijinul în mediul rural înaintea alegerilor din această toamnă, scrie Politico.
Făcând campanie pentru un al treilea mandat consecutiv fără precedent la putere, partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia a ales să-și pună în pericol alianța cu Kievul și să adauge încă o dispută explozivă cu Bruxelles-ul când a blocat importurile de cereale ucrainene.
Motivul?
Voturile fermierilor polonezi – un bloc crucial pe care partidul de guvernământ trebuie să-l păstreze dacă speră să câștige alegerile parlamentare din această toamnă.
Vineri, Comisia Europeană a încheiat un acord de principiu cu Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia care permite tranzitul cerealelor ucrainene în țările lor fără ca niciuna dintre acestea să intre pe piețele lor interne.
Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a susținut că Varșovia a jucat un rol cheie în negocierea acordului: „Sunt bucuros că vocea noastră puternică – o voce întărită prin cinci țări pentru că am construit tocmai o astfel de coaliție – a fost auzită în Uniunea Europeană” a spus Morawiecki.
Dar Ucraina este încă supărată, așa cum i-a spus vineri președintele Volodymyr Zelenskyi președintelui Consiliului European, Charles Michel.
„Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii și am subliniat că acești pași reprezintă o încălcare gravă a Acordului de Asociere și a tratatelor fondatoare ale UE”, a spus Zelensky, în timp ce Ministerul de Externe ucrainean a trimis note de protest celor cinci țări.
Varșovia nu a reactionat.
„Ne pasă în primul rând de fermierul polonez”, a spus Morawiecki, adăugând că „ne dorim, pe de o parte, să… favorizăm Ucraina aflată în lupta, iar pe de altă parte să cooperăm cu Uniunea Europeană”.
A fost o recunoaștere clară a priorităților guvernului polonez.
A avea nedumeriri
Totul a început cu cele mai bune intenții. În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE a ridicat barierele comerciale pentru produsele agricole ucrainene pentru a ajuta Kievul să-și exporte producția prin Polonia și alte țări membre, milioane de tone de cereale au fost trimise peste graniță .
În timp ce guvernul a susținut ideea, fermierii polonezi au fost revoltați când prețurile locale la cereale au scăzut și au început să acuze puterea că nu a reușit să organizeze reguli eficiente de tranzit pentru cereale pentru a preveni inundarea pieței interne.
Acea furie rurală a forțat o întoarcere politică la Varșovia.
Confruntându-se cu perspectiva pierderii unui grup cheie de alegători, guvernul polonez a blocat importurile de cereale la mijlocul lunii aprilie, într-o acțiune unilaterală care a înfuriat UE și a șocat și Ucraina, întrucât Varșovia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului.
Dezamorsarea furiei rurale nu va fi ușoară, iar rivalii politici încep să apară, simțind vulnerabilitatea partidului aflat la putere.
Guvernul a făcut prea puțin și prea târziu, a spus Michał Kołodziejczak, liderul AgroUnia, sindicatul fermierilor conservatori devenit partid politic.
„În loc să introducă tarife, guvernul oferă fermierilor subvenții, care nu vor rezolva problema de bază a producției ucrainene”, a spus Kołodziejczak, contactat de POLITICO la Varșovia între mitinguri și proteste.
Henryk Kowalczyk, fostul ministru al Agriculturii, a încercat să reducă protestele timpurii vara trecută, spunându-le fermierilor să amâne să-și vândă propriile recolte, promițând că prețurile vor crește.
În schimb, prețurile au scăzut, iar fermierii care l-au ascultat pe Kowalczyk au pierdut.
Chiar și cu acordul de vineri, Poloniei îi va fi greu să scape de excesul de cereale. Se estimează că 4 milioane de tone de cereale ucrainene rămân în silozuri în așteptarea exportului. Trebuie să fie curățat înainte de recolta din această vară.
„Vom fi exportat acele 4 milioane de tone până la sfârșitul lunii iunie sau voi demisiona”, a promis ministrul Agriculturii, Robert Telus. Telus lucrează doar din 6 aprilie, când l-a înlocuit pe Kowalczyk, care a demisionat din cauza incapacității guvernului de a elimina excesul de cereale.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, țara trebuie să livreze aproximativ 1 milion de tone pe lună – dar porturile Poloniei de la Marea Baltică sunt capabile să manipuleze doar sub 700.000 de tone pe lună.
„Știu că mi-am pus ștacheta sus, dar dacă vindem 3 milioane de tone, va fi un rezultat bun”, a spus Telus săptămâna trecută.
Kołodziejczak, liderul AgroUnia, îl critică pe Telus. „O vaca care rage nu dă mult lapte”, a spus el despre ministru.
Orice înțelegere care să permită tranzitul cerealelor ucrainene va provoca, de asemenea, blocaj, deoarece cerealele poloneze trebuie să folosească aceleași șine și drumuri – crescând costurile și durerile de cap pentru fermierii polonezi.
În aproape un an de când UE a relaxat toate restricțiile asupra importurilor din Ucraina, Polonia nu a făcut niciun pas major pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare sau a capacității porturilor sale din Marea Baltică. Varșovia a încercat să dea vina pe Bruxelles plângându-se că nu oferă ajutor adecvat.
Necesitate politică
Problemele cu transportul cerealelor și prețurile reprezintă un pericol electoral pentru PiS (Partidul Lege și Justiție), care a cheltuit un capital politic enorm (și o mulțime de bani guvernamentali) pentru a-și consolida poziția în mediul rural. Este esențial, deoarece aproximativ 40% din populație trăiește în orașe și sate mici, iar alegătorii de acolo tind să fie receptivi la amestecul de naționalism și valori tradiționale a partidului.
„Fermierii din Polonia nu sunt doar fermieri cu propriile interese corporative. Ei reprezintă, de asemenea, ceva mai mare: o anumită secțiune a populației care are rădăcini într-un mod de viață rural. Prin urmare, prin fermieri, partidul Lege & Justiție a reușit să ajungă la mult mai mulți oameni”, a spus Ben Stanley, profesor asociat la Universitatea de Științe Sociale și Umaniste din Varșovia. „Din punct de vedere politic, este foarte puternic”.
Acest lucru a ajutat partidul de guvernământ să păstreze un avantaj față de opoziție în sondaje, dar încă nu ajunge să câștige o majoritate în următorul parlament.
Partidul Lege și Justiție trebuie să se ferească de fermierii supărați nu numai pentru că sunt organizați, ci și pentru că sunt capabili să organizeze proteste șoc – cum ar fi aruncarea gunoiului de grajd sau defilarea cu capete de porc tăiate – care pot crea cu ușurință impresia că PiS a pierdut controlul asupra peisajului rural, a spus Stanley.
Conduși de Kołodziejczak, AgroUnia și alte grupuri de fermieri furiosi promit să continue să protesteze.
„Vom lua înapoi satele de la partidul PiS”, a spus el săptămâna trecută. Dar dislocarea PiS nu va fi ușoară.
„Din păcate, toate acestea probabil nu sunt încă suficiente pentru ca PiS să piardă în mediul rural, mai ales că narațiunea este că Uniunea Europeană este de vină pentru toate”, a spus Wiesław Gryn, un fermier care a condus ultimul val de proteste în masă din sud-estul țării care a contribuit în cele din urmă la demiterea lui Kowalczyk.
El a spus că votul fermelor este probabil să se împartă, numeroșii fermieri mici optând pentru partidul Lege & Justiție, fermierii mai mari și mai bogați susținând opoziția, în timp ce fermierii mai tineri s-ar putea îndrepta în direcția partidului de extremă dreapta Confederația, care crește rapid în sondaje.