Eveniment finance Politică Politics Societate

AU CRESCUT SALARIILE – Romanii iau „in mana” mai mai mult. IT-istii au pierdut podiumul la castiguri. Cine le-a luat locul (Document)

Salariile romanilor au crescut. Astfel, in martie 2023, castigul mediu brut a fost 7.290 lei, cu 445 lei (+6,5%) mai mare decat in februarie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.554 lei, in crestere cu 284 lei (+6,7%) fata de februarie 2023. IT-istii nu se mai afla pe locul 1 la salarii, asa cum era trendul.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (10.989 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.430 lei).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7% . Indicele castigului salarial real a fost 101,0% in martie 2023 fata de martie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 105,6% in luna martie 2023 fata de luna februarie 2023. Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 236,5%, cu 12,5 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in februarie 2023.

In luna martie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

-cu 41,1% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale);
-cu 37,8% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 31,9% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
– intre 8,0% si 16,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, activitati de editare, fabricarea bauturilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea altor mijloace de transport, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport;
-intre 5,5% si 8,0% in colectarea si epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, captarea, tratarea si distributia apei, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de spectacole, culturale si recreative, fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, industria metalurgica, activitati de posta si de curier, fabricarea de mobila, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tabacirea si finisarea pieilor (incl. fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), constructii.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2023 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

-cu 10,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
– intre 4,0% si 5,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii.
In sectorul bugetar , in luna martie 2023, castigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta in invatamant (+6,8%), administratie publica (+3,1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+1,8%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta).

*Cititi aici datele INS

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *