Proiectul de lege care prevede scutirea de la plata certificatelor verzi si extinderea compensarii cantitative la prosumatorii de energie a fost adoptat tacit de Senat, dupa ce termenul s-a implinit in 17 mai 2023
Prosumatorii sunt cei care nu doar consuma energie din reteaua electrica, ci si produc si livreaza energie din surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu si injecteaza surplusul in retea, contra cost, pe baza unui contract de vanzare-cumparare cu furnizorul de energie electrica.
Initiativa legislativa prevede ca in situatia in care cantitatea de energie produsa si livrata in retea este mai mare decat cantitatea de energie consumata de prosumatori, compensarea de la sfarsitul perioadei de 24 de luni, intre furnizorii de energie electrica si prosumatori, se face la pretul mediu ponderat al Pietei pentru Ziua Urmatoare pentru perioada de referinta. In situatia in care cantitatea de energie produsa si livrata in retea este mai mare decat cantitatea de energie consumata, prosumatorii sunt exceptati de la obligatia de achizitie de certificate verzi.
Potrivit expunerii de motive, in conditiile actualei crize energetice, politicile publice ar trebui sa mearga in directia incurajarii capacitatilor de productie mai mici sau mai mari. Se arata ca Romania a scos din functiune mii de MW din capacitatile instalate pe carbune, dar nu a reusit sa puna in functiune nicio investitie importanta in ultimii 5 ani. Astfel este necesara stimularea investitiilor in noi capacitati de productie de energie cat si in eficientizarea consumului de energie. Initiatorii arata ca numarul prosumatorilor a crescut de la cateva sute in 2019 la peste 27.000 in septembrie 2022 pe fondul unei stabilitati legislative.
“Exista totusi riscul ca multi consumatori sa fie reticenti si pe acest segment deoarece recenta posibilitate de a introduce ‘taxa pe soare’ oricand decide guvernul va ramane in legislatie. Astfel, este nevoie de noi masuri care sa vina in sprijinul prosumatorilor.
Compensarea de la sfarsitul perioadei, conform legii actuale, se face cantitativ. Nu se stie la ce valoare se va face compensarea. Prin introducerea noilor prevederi, daca balanta de productie a prosumatorilor este pozitiva, atunci acea diferenta de compensare cantitativa trebuie sa fie transformata in sume datorate de furnizori prosumatorilor.
Tinand cont ca, in situatia unei balante pozitive productie – consum a prosumatorilor, acestia din urma au produs si livrat in retea exclusiv energie verde, este necesar ca ei sa fie scutiti de plata certificatelor verzi”, se arata in nota de fundamentare.